Алкохолът е превърнал маймуните в хора (видео)

  • 10 юни 2015 13:24

  • 8441
  • 7
Алкохолът е превърнал маймуните в хора (видео)
© gettyimages

Шимпанзета, които са пристрастени към алкохола и крадат палмово вино от жители на Гвинея, могат да разкрият тайната на зараждането на човечеството, пише лондонският в. Гардиън.

Британски учени са публикували резултати от 17-годишно проучване на приматите в африканската страна. Според наблюденията на изследователите някои животни изпиват ден по около 85 милилитра чист алкохол, което е еквивалент на една бутилка вино. Почерпените маймуни са показвали всички признаци на алкохолно опиянение и често са заспивали след употребата на напитката.

Експертите са живеели в местността Босу, в Северна Гвинея. Хората в региона се издържат от производството и продажбата на палмово вино. Местните жители търсят в гората не плодове или диви животни, а цветове на местната палма Raffia. При зарязването на цвета от него дълго време изтича сладък сироп, който с времето ферментира и се превръща в алкохол. Жителите на областта слагат пластмасови шишета, в които бутилират продукцията.

Първите наблюдения върху приматите показали, че шимпанзетата са се научили да извличат виното от съдовете по много оригинален начин. Когато животните намират шишето, те откъсват от близкото дърво листа, сдъвкват ги, като превръщат листата в подобие на сюнгер. Маймуните пъхат гъбата в съда, напояват я с алкохол и се опиват, докато дъвчат сюнгера.

Подобно поведение е предизвиквало интерес сред учените. Те са решили да отговорят на въпроса дали маймуните са били привлечени от сладостта на сиропа или от градусите. Биолозите в името на отговора започнали да наблюдават поведението на животните по време на процеса на ферментация. Изследователите са тръгнали от следното предположение – ако приматите са харесвали сока заради съдържанието на захар, то животното биха се катерили по палмите, когато в течността не е имало достатъчно количество спирт. Очакванията на хората били разбити от шимпанзетата. Животните най-често посещавали "винарните", когато продукцията е достигала най-високото съдържание на алкохол.

Според учените откритието е забележително. Нашите предци в еволюцията са развили гени, позволяващи да се справяме с големи количества етанол, преди около 10 млн. години. Маймунският алкохолизъм показва, че мутацията не е била случайна – промяната е позволила на нашите предци да ядат ферментирали плодове, към които други примати не са проявявали интерес. Това, от своя страна е позволило на приматите, можещи да консумират алкохол, да заемат своеобразна екологична ниша.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
8441 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
аз

2015.06.12 | 12:05

6
Затворете едно шимпанзе в клетка или там където искате и го напивайте яко по цял ден , да видим дали ще стане човек :D

2015.06.12 | 12:05

7
Ще стане депутат!

2015.06.12 | 12:05

5
по-скоро е обратното - човека става на маймуна като прекали с алкохола

2015.06.11 | 21:02

4
Ши стани, как няма да стани...и мен да ма затвориш в клетка и да сменаш бутилките, ши мязам на него-на маймун де!

2015.06.11 | 21:01

3
Учини , ко а ги праиш ?

2015.06.11 | 08:28

2
Прости им господи,те не знаят що значи дивак.
той

2015.06.10 | 17:22

1
смята се, че първите маймуноподобни са проявили разум, когато са започнали да правят скални рисунки. навсякъде, където е имало древни скални рисунки, в района е имало психотропни растения. не бях чувал тезата за ферментиралите плодове, но животните също имат тенденция към опияняване и достигане на различни нива съзнание - гледайте на бибиси 'Peculiar Potions' в ютуб и ще разберете за какво иде реч

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини