Обиколка на ромско гето - най-новата атракция в Будапеща

  • 09 юни 2015 12:14

  • 1317
  • 0
Обиколка на ромско гето - най-новата атракция в Будапеща
© Getty Images/Guliver

Западнал ромски квартал в Будапеща разчита на вълна от туристи след като доброволци роми организират туристически обиколки там, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от "Дневник". "Йозефварош" е сравняван с нюйоркския "Бронкс", а темата на обиколката е разнообразният етнически състав и историята на обитателите му.

Ромите са най-многобройни, но в квартала живеят също турци, китайци, араби, хора от Африка: с една дума - все по-разнообразен етнически микс. Идеята на ромските доброволци е да се преборят с предразсъдъците и стереотипите, като развеждат из квартала не само чужденци, но и унгарци.

Голяма част от жителите на Будапеща, особено младите, не познават района, а мнозина дори се страхуват да дойдат тук и затова избягват квартала.

Деветдесетминутната разходка включва среща с цигулар от ромски произход, посещение на заложна къща, на галерия, бивш склад на бирария, изоставено еврейско гробище. Паметник, посветен на загиналите по време на холокоста роми, дава възможност за дискусия за ромския геноцид по време на Втората световна война. АР припомня, че Европейският парламент гласува 2 август да бъде обявен за ден на ромския холокост.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини