Тази снимка показва мощта на Слънцето с поразителна детайлност

  • 02 юни 2015 12:13

  • 4692
  • 0
Тази снимка показва мощта на Слънцето с поразителна детайлност
© NASA / SDO

На около 149 600 000 млн. км от Слънцето, ние, земляните, дори не подозираме за мощта, която ври и кипи на неговата повърхност. Благодарение на космическия апарат Solar Dynamics Observatory на NASA, който прави снимки на звездата през последните пет години, можем да видим това масивно чудовище в действие. И тази най-нова снимка го доказва за пореден път, пише сп. "Обекти", позовавайки се на Science Alert.

Магнитното поле на слънцето се променя постоянно, за разлика от това на Земята. Това означава, че неговата сила нараства и се смалява.

На снимката виждаме две гигантски слънчеви петна – оцветени в синьо и жълто. И двете са толкова големи, че могат да погълнат нашата планета изцяло. Синьото и жълтото не са действителните цветове. В действителност слънчевите петна са черни. Тези фалшиви цветове обаче изпълняват една важна роля – магнетичното поле на слънчевото петно в синьо има противоположен заряд на това в жълто.

Това, което се случва на изображението, е сходно с хвърлянето на железни стружки върху магнит.

Магнитът има северен и южен полюс, които генерират магнитни полета около тях. Те са напълно невидими за човешкото око. Магнитните стружки обаче започват да очертават полетата, така че да можем да ги разпознаем.

Супергорещият газ, изхвърлян от повърхността на слънцето, изпълнява същата функция. Той на практика върви по следите на магнитните линии свързващи едното слънчево петно (изпълняващо ролята на северния полюс на магнита) с другото (южния полюс).

Най-забележителната част от най-новата снимка на SDO са белите почти призрачни извивки. Това всъщност е горещият газ, очертаващ магнитните линии, свързващи двете слънчеви петна.

Въпреки че слънчевите петна са наблюдавани за първи път още през 16. век от Галилео Галилей, изследователите все още не са сигурни как магнетичната активност на Слънцето ги генерира. Благодарение на близо стоте милиона снимки обаче, направени от SDO през последните пет години, учените вярват, че ще открият мистериозния механизъм, който се крие зад тях.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4692 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини