Астрономи заснеха рядко директно изображение на подобна на Юпитер екзопланета

  • 13 май 2015 09:36

  • 3308
  • 0
Астрономи заснеха рядко директно изображение на подобна на Юпитер екзопланета
©

В огромната, обширна Вселена има много звезди, пише CNET. Точната цифра не се знае, въпреки че са правени изчисления, според които те са около 70 секстилиона.

Някои от тези звезди, подобно на нашата, имат собствени планети сателити. Според данни на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) астронoмите са потвърдили съществуването на едва 1832 планети извън Слънчевата система. Учените не са виждали по-голямата част от тези екзопланети. Те се намират твърде далече и не излъчват собствена светлина, което затруднява засичането им. Съществуването им се доказва чрез поведението на звездната светлина. Ако една звезда изчезва и се появява отново, например, това би могло да означава, че между телескопа и нея преминава планета. Директните изображения на планети са рядко и удивително събитие.

Екип от изследователи от Института по астрофизика на Канарските острови, Политехническия университет в Картахена и Центъра за астробиология са заснели директно изображение на гигантска планета, обозначена като VHS 1256b, която се намира на едва 40 светлинни години от Земята. Звездата й е червено джудже, а планетарната система е съвсем млада - между 150 и 300 милиона години.

Нашата Слънчева система, за сравнение, е на възраст 4.6 милиарда години. VHS 1256b обикаля около звездата си на разстояние около 100 пъти по-голямо от разстоянието между Земята и Слънцето. Тези характеристики на планетата, както и близостта й до Земята са направили по-лесно откриването й.

Това е газова планета с размер, подобен на този на Юпитер, но 11 пъти по-масивна”, обяснява Бартоз Гауза, един от участниците в проучването. “Тъй като все още е млада, атмосферата й е сравнително гореща, около 1200 градуса по Целзий, и все още е достатъчно ярка, за да можем да я засечем с телескопа VISTA в Европейската южна обсерватория”.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини