Учени откриха рецептора на растежа на ембриона

  • 11 май 2015 14:58

  • 2281
  • 0
Учени откриха рецептора на растежа на ембриона
© Getty Images/Guliver

Ново изследване на учени от Университета в Бъфало проследява как един-единствен рецептор на растежния фактор програмира целия геном на бъдещия организъм.

Най-озадачаващо за учените е какви сигнали трансформират масата от недиференцирани клетки в изключително сложни организми в процеса онтогенеза (развитие на ембриона). Новото изследване представя доказателства, че всичко започва с един рецептор на растежен фактор, който регулира целия геном.

"Откритието издига на ново ниво разбирането на основните аспекти на това как се развиват организмите", казва водещият автор на изследването Михал Стаховяк, професор в Катедрата по патология и анатомични науки в Университета в Бъфало.

Изследването опровергава по-стари предположения на биологията, че определени видове растежни фактори действат само на повърхността на клетките. В продължение на две десетилетия, екипът на Стаховяк е бил заинтригуван от възможността растежни фактори да действат в рамките на ядрото, разказва авторът, "и това се доказва най-накрая от нашето изследване".

Изследванията на UB показват една нова парадигма за развитието на генома, програмиран от протеина FGFR1.

Изследването е проведено върху ембрионални стволови клетки на лабораторни мишки. Организиране на "тази какафония от гени"

В основата на откритието е един протеин, наречен ядрен фибробластен растежен фактор рецептор 1 (nFGFR1). "FGFR1 заема позиция на върха на генната йерархия, управлявайки развитието на многоклетъчните животни, разкрива Стаховяк. Известно е, че генът на FGFR1 управлява гаструлацията, която става в началото на развитието на организмите, когато се формира трислойната структура на ембриона. Този ген играе важна роля и в развитието на централната и периферната нервна система и при развитието на основни системи на тялото, включително мускулите и костите.

Изследователите открили, че протеинът е отговорен за това да се гарантира, че ембрионалните стволови клетки ще се развиват в диференцирани клетки. Като насочва хиляди гени, той контролира развитието на основните точки на растежа в тялото, както и на невроните и развитието на мускулите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини