Създадоха изкуствен мускул от лукова глава

  • 08 май 2015 14:12

  • 2753
  • 1
Създадоха изкуствен мускул от лукова глава
©

Учени от националния университет на Тайван създадоха изкуствени мускулни влакна, като използваха клетки от глава лук.

За разлика от предишни подобни разработки новият мускул може както да се разширява, така и да се свива в различни посоки в зависимост от електричеството, което се прилага върху него, пише "Новинар".

„Първоначалната цел беше да създадем изкуствена микроскопична структура, която да увеличи подвижността на мускула - обяснява ръководителят на екипа. - Един ден открихме, че структурата на клетките на лука и техните размери са близки до това, което правехме”, допълва той.

Епидермисът на луковата глава – крехкият и много тънък слой точно под повърхността, представлява сложна мрежа от клетки. Учените използвали киселина, за да премахнат целулозата и някои протеини от този слой и след това го покрили със злато, което да служи като проводник на електричество.

Когато токът премине през златните електроди, луковите клетки се разгъват като мускулни. Изобретението може да помогне при разработването на умни изкуствени тъкани.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2753 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXL

2015.05.09 | 22:06

1
АКО МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕТЕ И МОЗЪК ОТ ДОЛНА МЪЖКА ГЛАВА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ НЯМА ДА СБЪРКАТЕ.ЩЕ СЕ ЖЕРТВУВАМ ЗА РОДИНАТА СИ БЕЗПЛАТНО.

Добави коментар

Водещи новини