Часовник от XVIII в. чупи рекорди по точност (видео)

  • 21 април 2015 11:25

  • 2269
  • 1
Часовник от XVIII в. чупи рекорди по точност (видео)
©

Часовник, създаден от Джон Харисън през XVIII век, е наистина най-точният часовник в света и този факт е отбелязан в Книгата на рекордите „Гинес“, става ясно от съобщение на гринуичкия Морски музей, пише "МегаВселена".

Джон Харисън е бил прочут часовникар, живял във втората половина на XVIII век. Той се е прочул преди всичко с това, че е успял да реши проблем, който от векове стоял пред моряците.

Към средата на века на корабите вече можело да се определи ширината с помощта на секстант, но никой не можел да предложи точен метод за определяне на дължината, тъй като за това бил необходим изключително точен часовник.

Британското управление обещало голяма награда за този, който успее да реши проблема. За уред, който да определя дължината с точност до 30 минути, били обещани 22 000 лири – огромна за онова време сума.

Джон Харисън успял да създаде хронометър, който практически не изоставал през морското пътешествие. По такъв начин, сравнявайки местното време по този хронометър с времето по Гринуич, което показвали други часовници на борда, моряците можели да изчислят дължината.

Хронометърът на Харисън му донесъл слава и пари. Ръководството на страната, макар и не веднага, все пак му изплатило обещаната сума. Чак след това часовникарят заявил, че ще създаде часовник с махало, който нсъщо няма да изостава от астрономическото време в продължение на 100 дни. Този план предизвикал всеобща насмешка, тъй като се смятало, че движенията на махалото със сигурност ще изостават.

Харисън починал като богат човек, но никой от съвременниците му така и не повярвал в неговото постижение. Чак сега часовникът получава заслуженото признание. Както съобщава The Guardian, Харисън бил забравен до средата на 70-те години на ХХ век, когато съвременният часовникар Мартин Бърджес (Martin Burgess), изучавайки работата на своя предшественик, създал копие на неговия часовник.

През 1997 г. Дава Собел (Dava Sobel) издава книгата „Дължина“, по която през 2000 година е заснет сериал. в гринуичкия Морски музей, където се съхранява часовникът на Харисън, е проведен експеримент – на 6 януари 2015 година часовникът на Харисън, пресъздаден от Бърджес, бил запечатан в специална пластмасова кутия, която била отворена след сто дни. Както станало ясно, за това време часовникът изостанал само с 5/8 секунди.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
българин

2015.09.26 | 15:40

1
Ето доказателство , че англичаните не са само гейове , алкохолици,а жените им грозни проститутки.Явно обаче за да накараш англичанин да постигне нещо изключително , задължително трябват пари и то много.Всъщност алчността на тази нация е мотора , който е дал силата и да завладее света!

Добави коментар

Водещи новини