Сондата, която ще проучва луната на Сатурн, е пробила ледник в Антарктика

  • 08 април 2015 07:32

  • 2418
  • 0
Сондата, която ще проучва луната на Сатурн, е пробила ледник в Антарктика
©

Учени са успели за пръв път да пробият ледник в Антарктика, изваждайки незамърсена проба от вода, която е била затворена под леда милиони години, пише Space.com. Постижението би могло да проправи път към изследването на ледени небесни тела в Слънчевата система.

Изследователите от проекта Enceladus Explorer (EnEx) на Германския космически център (DLR) са работили три години, за достигнат до този момент. През 2012 година DLR разработи сондата Icemole, разтопяваща лед, чието предназначение е да изследва луната на Сатурн Енцелад, криеща огромен океан под 39-километрова ледена покривка. Преди да се отправи към Космоса обаче, сондата трябва да бъде изпитана на Земята.

През ноември 2014 година германските учени са забелязали внезапни промени във функционирането на сондата по време на пробив в ледник в южна Антарктика - повишена електропроводимост на топящата вода, увеличена температура на главата на устройството и ускорена скорост на прокопаване. Тези промени са били знак, че Icemole е пробила ледената кора, достигайки водата под нея.



Учените очакват, че организмите във водата, която е била затворена под леда милиони години, ще им дадат нови познания за произхода на живота. Екипът се надява, че в бъдеще ще реализира подобна мисия на Енцелад.

Ледената луна на Сатурн е едно от четирите небесни тела в Слънчевата система, за което се знае, че съдържа течна вода под повърхността си. Останалите три са Земята, луната на Юпитер Европа и луната на Сатурн Титан.

Пробиването на ледената покривна на Енцелад ще бъде значително по-трудно от сондирането на земния ледник. Учените трябва да оборудват сондата с издръжлива и надеждна система за автономна навигация и комуникация. В момента се тества методи за акустична навигация, базирани на ултразвукова технология, допълнена от сензори за движение и въртене, както и инструменти, засичащи посоката на магнитните полета.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2418 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини