350 млн. души в цял свят в депресия

  • 26 януари 2015 11:26

  • 1273
  • 0
350 млн. души в цял свят в депресия
©

350 млн. души на планетата са с психическо разстройство, показва ново световно изследване. Според данните 10 на сто от възрастните хора, преминали 65 г. страдат от депресия. Със същата диагноза са 11% от младите хора и 30 на сто от студентите в света.

Проучването е направено от американски психолози.

Те откриват, че си при жените рискът от развитие на болестта е със 70% по-висок от този при мъжете. Най-често меланхолията и дълбоката тъга обземат жените в първите шест седмици след раждането.

Според данните от изследването постродилната депресия засяга 14% от младите майки.

80 млрд. долара губи САЩ всяка година заради намалената производителност и влошеното здраве на работещите. По-тревожна е обаче тенденцията хората с психическа нестабилност да не търсят професионална помощ. 50% от тях отказват да идат при психолог. Лекарите оказват помощ на едва 8 млн. души годишно от общия брой на депресираните.

Депресията в общия случай е чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако състоянието е дълготрайно, то се превръща в клинична депресия. Психологическото разтройство може да доведе до влошаване на способността за нормално общуване с околните, десоциализиране, употреба на наркотици и алкохол, опити за самоубийство и дори агресия спрямо второ лице.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини