Засадиха плодни дръвчета за мечките на Витоша

  • 16 януари 2015 14:56

  • 2063
  • 1
Засадиха плодни дръвчета за мечките на Витоша
©

На територията на Природен парк "Витоша" са засадени плодни дръвчета, които не представляват интерес за хората, с цел осигуряване на храна за мечките, които обитават тези райони. Това разказа Никола Дойкин, експерт по фауната от Дирекцията на Природен парк /ДПП/ "Витоша", който представи резултатите от приключващия проект "Изпълнение на приоритетни дейности от Плана за управление на Природен парк "Витоша" - фаза 2", финансиран по оперативна програма "Околна среда" /2007-2013 г./.

За последната година с ДжиПиЕс нашийници са маркирани две мечки на територията на парка. По този начин се получава информация за тяхното местообитание, начин на живот, хранене и изминати разстояния.

В изпълнение на проекта е осъществено и наблюдение на техните бърлоги.

От ДПП са закупили и сателитна снимка на мечите обитания и биокоридорите, по които те се придвижват. Чрез нея се сверява информацията от поставените нашийници, обясниха експертите. Общият брой на мечките, които могат да се видят в района на "Витоша" е между 9 и 12, но те постоянно се придвиждат между парка и планините Рила и Верила. Експертите предполагат, че постоянно населяващите Витоша животни са около пет.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2063 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Hijj

2015.02.24 | 02:41

1
Не е за вярване че се развъждат опасни хищници в българските планини, аз съм смаян от глупостта и разтревожен за хората които с цел туризъм искат да се разходят в нашата хубава страна. С присъствието на толкова опасни зверове туризма се превръща в смъртоносно занимание!

Добави коментар

Водещи новини