Дървесни гъби правят храна от пластмаса

  • 12 декември 2014 18:30

  • 2724
  • 0
Дървесни гъби правят храна от пластмаса
©

Пластмасата става ядлива благодарение на нов метод за отглеждане на гъби.

Австралийски и холандски учени успяха да разработят начин да използват добре познати в световната кухня гъби, за да извличат хранителни вещества от иначе токсичния материал, пише "Новинар".

За целта те създали "Мутариум за гъби" - специален инкубатор за култивиране на бързо растящите организми, в който те се хранят именно с пластмаса. Учените се спрели на два вида, които растат по дървесната кора и са широко използвани в азиатската, африканската и мексиканската кухня - обикновения шизофилум и гъба, близка до срещащата се и у нас кладница.

И двата вида успешно разграждат отпадъчни материали, като в същото време остават безопасни за ядене, обяснява един от създателите на проекта - Катарина Унгер.

Тя и нейните колеги отглеждат организмите в малки саксийки, в които има и материал, извлечен от морски водорасли. Той помага на мицела на гъбите да разяждат пластмасата и да я превръщат в храна.

Когато саксийките се изпълнят с мицел, те са готови за ядене. Засега пълният процес на разграждане на пластмасата продължава няколко месеца, но Унгер и екипът й търсят начини да го ускорят. Откритието може да помогне за справянето с огромния проблем с неразградимите отпадъци в околната среда.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини