Половината от видовете прилепи в България се срещат в парк "Златни пясъци"

  • 12 декември 2014 14:14

  • 1578
  • 0
Половината от видовете прилепи в България се срещат в парк "Златни пясъци"
©

В природен парк "Златни пясъци" се срещат 15 от 33-те вида прилепи, които са разпространени в България.

Това каза днес Красимира Аскерова, ръководител на проект за проучване, поддържане и опазване на биоразнообразието в парка, финансиран по оперативна програма "Околна среда", информира БТА. Тя представи резултатите от направените изследвания на работна среща, събрала еколози, представители на общини, туристическия сектор и неправителствени организации. Паркът е единственото място в Североизточна България, където зимува дългокрил пещерен прилеп. Според специалистите колонията от тези животни се увеличава, тъй като предпочитаните от тях галерии вече са снабдени със защита срещу човешко присъствие. В помощ на различните видове прилепи в парка са поставени и 25 специални къщички. Аскерова посочи, че част от тях не се ползват от крилатите създания, но пък в тях са се нанесли други животни.

В рамките на проекта в парка са проучени и наличните видове орхидеи. Оказва се, че в "Златни пясъци" се срещат 16 вида от това семейство цветя. Специалистите са разчистили близо 20 декара площ, която е местообитания на орхидеи, в резултат на което са открити три нови вида. Благодарение на монтираната в парка техника за наблюдение са проследени и прелетните птици, допълни Аскерова. Резлутатите от изследванията показват, че ежегодно над територията преминават повече от 166 600 крилати създания. Наблюдавани са над 61 хиляди щъркела и 2 200 пеликана. Установени са и около 14 000 грабливи птици, като за пръв път е получено доказателство за наличие на скален орел.

"Златни пясъци" е най-малкият от 11-те природни парка в страната, чиято площ е 13, 2 квадратни километра. Той получава статута си през 1943 година. На територията му са разработени маршрути, подходящи за детски, пешеходен и велотуризъм. Най-известният и посещаван културно-исторически обект в парка е Аладжа манастир.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1578 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини