Мойсей разделил Червено море, защото познавал приливите и отливите

  • 11 декември 2014 11:39

  • 5292
  • 3
Мойсей разделил Червено море, защото познавал приливите и отливите
©

Разделянето на Червено море от Мойсей не е плод на чудо, а се дължи на познанията му за приливите и отливите, дължащи се на въздействието на Луната, съобщи БТА, позовавайки се на учения д-р Брус Паркър.

В Библията Мойсей разделя Червено море, за да могат евреите да преминат по сухото дъно на отсрещния бряг, като водите се връщат и удавят преследващите ги войници на фараона.

Д-р Паркър е бивш главен учен на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата. Той пише във в. "Уолстрийт джърнъл", че при цунами водите могат да се отдръпнат само до 20 минути, което не би било достатъчно за народа на Израел. Освен това Мойсей не би могъл да предвиди земетресение. Вместо това той вероятно е знаел как се движат водите при отлив и е осигурил на хората си безопасно преминаване. Мойсей е можел да предвиди кога ще пристигне войската на фараона по облака прах, вдигнат от колесниците и конете.

Смята се, че преминаването е станало през Суецкия залив, в северния край на Червено море. Там при отлив части от дъното остават сухи за часове, след това водата внезапно се завръща. В Библията през нощта на драматичното бягство е имало пълнолуние. Тогава отливът е най-силен, както и приливът.

Д-р Паркър не е първият учен, който предлага такава теория за обяснение на чудото в Червено море. Още през 1 в. пр. н. е. древният историк Антапанус пише: "Познавайки страната, Мойсей изчака отлива и преведе хората през морето, когато дъното беше сухо".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5292 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.03.14 | 15:22

3
Не е логично,да не би фараона и войската му,когато са подгонили евреите,да са чакали специално ден и час с отлив,хаха?Търсете друго обяснение или друго място или друг воден източник.
Гого

2015.05.20 | 17:59

2
Някой много се напъва да докаже, че Бог не съществува, кой ли е той?!?!?!
me4tatel

2015.05.20 | 17:58

1
Мойсей razdelq cherveno more zashtoto ALLAH mu pomogna pro4etete KORANA nqma znachenie koq religiq izpovqdvate az pro4etoh bibliqta,makar che izpovqdvam islqma...

Добави коментар

Водещи новини