Археолози откриха "подводен Помпей" в Егейско море

  • 26 ноември 2014 18:46

  • 6045
  • 0
Археолози откриха "подводен Помпей" в Егейско море
©

Подводен Помпей беше открит на морското дъно до брега на обезлюден гръцки остров, съобщи "Дискавъри".

На дъното на Егейско море до о-в Делос са намерени останки от древно селище, както и работилница за глинени съдове, която е изключително добре запазена, пише в. "Телеграф".

"Подводният Помпей" е на дълбочина едва 2 метра в морето. До момента никой не е обръщал внимание на останките, защото археолозите ги смятали за пристанище, погълнато от морето. Но се оказало, че това е цял град, който е много добре запазен.

Разкопките се водят от Националната елинска фондация и Факултета по подводна археология. Намерени са 16 запазени теракотени плочки, както и останки от пещ.

"Същите съоръжения са открити в италианските градове Помпей и Херкулан, които са били затрупани при изригването на вулкана Везвуий през 79 г. Намерени са и паднали колони, както и вълнолом. Все още не е ясно защо градът е пропаднал в морето", обясниха от екипа археолози. Но проучванията продължават и тепърва ще се изяснява ролята на този град в търговската верига на римляните.

Остров Делос, който се намира до Миконос, е сред най-важните религиозни центрове на древна Елада. Там са родени Аполон и Артемида. В разцвета си от VIII до I в. пр Хр. той е бил оживено търговско пристанище и основен център за търговия с роби. След атаки на пирати Делос е изоставен от жителите си около V век. Мраморът от неговите сгради е бил използван от строители на намиращи се наблизо острови.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини