Отбелязваме Международния ден на рекордите на Гинес

  • 15 ноември 2014 06:44

  • 1137
  • 1
Отбелязваме Международния ден на рекордите на Гинес
© Getty Images/Guliver

Днес отбелязваме Международния ден на рекордите на Гинес. Честваме и 60-годишнината им. До 2000 година човешките постижения и природните крайности се колекционират в годишния справочник „Книгата за рекорди на Гинес", а самото издание държи рекорда за най-продавана авторска поредица, съобщи Дарик.

Техен създател е сър Хю Бивър, управител на пивоварна „Гинес" през '50-те години на миналия век.

На 4 май 1951 година управителят на пивоварната „Гинес", сър Хю Бивър, е на ловно събиране, където е въвлечен с спор - коя е най-бързата дивечова птица в Европа - златистата булка или яребицата. Той разбира, че не е възможно да се достигне до отговора на спора само чрез изследване на справочна литература, както и че подобни въпроси се повдигат ежедневно, но няма книга, която да разреши тези спорове.

През 1954 година идеята му става реалност. След като двама братя от детективскагенция в Лондон му помагат за създаването на сборник, който впоследствие се превръща в "Книгата за рекорди на Гинес". Първият вариант се отпечатва през август същата година в 1000 копия, а през 1955 година изданието достига върха на британската класация за най-продавани книги преди Коледа. Битките за размер и скорост са сред най-популярните в класацията.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1137 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гинес читател

2014.11.15 | 07:34

1
Има два рекорда на Тодор Живков, които не са отразени в книгата по идеологически съображения: 1.Той е първият човек в света, който е надживял паметника си. 2.Продължава да е единственият човек в света, който е написал повече книги отколкото е прочел.

Добави коментар

Водещи новини