108 години от рождението на философката Хана Аренд

  • 14 октомври 2014 16:18

  • 914
  • 0
108 години от рождението на философката Хана Аренд
©

Днес Google решиха да почетат личността на Хана Аренд като отбелязаха навършването на 108 години от рождението ѝ с ново лого на началната си страница, пише digital.bg. Всъщност тя е от немско-английски произход и придобива голяма популярност сред философските среди със своето произведение „Тоталитаризмът“. Книгата предизвиква сериозен интерес, тъй като Аренд си позволява да описва този режим на управление като „зъл“ и го засипва със сериозни критики.

Хана Аренд е политически теоретик и философ, и е родена в град Хановер, Германия на 14 октомври 1906г. Последователно тя се мести в Кьонигсберг и Берлин, а след това постъпва в Марбургския университет преди да отиде в Хайделберг. Именно там тя има възможността да работи с Карл Ясперс, под чието ръководство тя пише своята дисертация. Аренд има еврейски произход, като този факт е причината за доста неприятности, тъй като ѝ се отказва правото да преподава в университет, след като завършва образованието си.

В Париж тя се запознава с литературния критик Валтер Бенямин, а увлечението ѝ към теориите за антисемитизма е причината да бъде разследвана от Гестапо. Аренд дори е изпратена в лагера Гурс, но за щастие само няколко седмици по-късно тя успява да избяга. Втората световна война е причината да напусне Франция, а след като през 1940г. се омъжва за философа Хайнрих Блюхер заминава за САЩ. По време на престоя си там тя е активен член на немско-еврейската общност и пише публикации за вестник „Ауфбау“.

Аренд се завръща в Германия след края на Втората световна война и работи за организацията Youth Aliyah, която спасява хиляди деца от нацисткия режим. Интересното е, че в този период от живота си установява изключително близки отношения с Карл Яспер, който оказва сериозно влияние върху нейните интелектуални възгледи. Аренд става американска гражданка през 1950г. и разгръща активна преподавателска дейност в няколко местни университета.

Аренд е и първата жена-лектор в Принстън и след това става сътрудник към Американската академия за изкуства и наука през 1962г. Хана Арендт намира смъртта си през 1975г., когато е на 69-годишна възраст, а причината е инфаркт. Все пак нейните напредничави за времето ѝ възгледи и смелостта да критикува тогавашните режими на управление и до ден днешен ни карат да се сещаме за нейното творчество.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
914 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини