Буря помете гощавка за "Гинес"

  • 11 септември 2014 07:10

  • 1427
  • 0
Буря помете гощавка за "Гинес"
©

Развихрилата се завчера в Парма буря провали замислената за рекорд на „Гинес” пищна вечеря. В града, който е седалище на Европейската агенция по храните, 100 майстори готвачи бяха сготвили вкусни ястия за 1000 души, пише в. "Монитор".

Целта на гощавката, наречена „100 готвачи за 1 вечер”, бе благотворителна и събраните средства трябваше да бъдат изпратени в помощ на пострадалите от наводнения в страната през миналата седмица. Масата, където хилядата ценители на добрата кухня трябваше да похапнат срещу куверт от 85 евро, пък бе дълга общо 300 метра. Тя бе опъната из уличките на историческия център на Парма, където преди 150 години обичал да се разхожда и весели роденият наблизо Джузепе Верди.

Но точно в 19 и 30 часа, когато сервитьорите започват да разнасят първото ястие от подготвените общо десетина блюда, над Парма се изсипва градушка. За нула време тя изпочупва подредените по изисканите маси в бяло чаши, разпилява прибори, преобръща столове и напоява с леден небесен бульон покривките. Лакомниците се изпокриват в близките магазини и кафенета, сервитьорите покриват на бърза ръка масите с найлони, а организаторите на вечерята започват трескаво да търсят незабавен изход от тежката метеорологична ситуация. Още повече че събраните пари не могат да бъдат върнати, тъй като те са били дадени от клиентите с посочената по-горе благотворителна цел. Предлага се похапването да бъде продължено под формата на бюфет на самообслужване, спретнат в покритите тротоари на центъра на града и идеята се харесва. Но късчета прояснено небе след градушката дават надежда, че Всевишният ще прояви милост към пищната проява и в 8 и 30 гостите заемат отново места, за всеки случай с чадъри в ръце.

Само двайсетина минути по-късно обаче небето отново притъмнява, започват да го разсичат мълнии и над Парма се изсипва потоп. Тогава Масимо Спигароли - майсторът на черпака, който е инициатор на замислената за рекорд на „Гинес” по участие на видни готвачи вечеря, взема мокра покривка и я развява над главата си като бяло знаме.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1427 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини