Астрономи изследват звезда "зомби"

  • 08 август 2014 15:41

  • 1866
  • 0
Астрономи изследват звезда "зомби"
©

Телескопът „Хъбъл” засне звезда, която е оцеляла след мощна експлозия на свръхнова. Странното небесно тяло беше определено като „зомби”, защото не би трябвало да съществува. Експлозията на свръхнова обикновено бележи смъртта на звездата, която я е предизвикала и от нея не остава почти нищо.

В този случай обаче смъртоносната експлозия била необичайно слаба за подобен катаклизъм и фрагмент от небесното светило все пак оцелял, пише "Новинар".

Астрономи проучват снимки, направени от „Хъбъл” години преди избухването на свръхновата, за да разберат как се е стигнало до този неочакван резултат. След експлозията от звездата останало бяло джудже – небесно тяло, което все още свети изключително ярко, но в него вече няма ядрени реакции и затова енергията му постепенно изтича.

След милиарди години такава звезда се превръща в черно джудже – мистериозен обект, който астрономите все още не са наблюдавали.

Необичайното небесно тяло „зомби” е разположено в друга галактика, наречена NGC 1309, която е на цели 110 милиона светлинни години. Това означава, че експлозията, която астрономите наблюдавали наскоро, всъщност се е случила преди 110 милиона години.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1866 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини