Две планети гиганти се крият зад Плутон? (снимка)

  • 16 юни 2014 09:50

  • 3738
  • 2
Две планети гиганти се крият зад Плутон? (снимка)
© Getty Images/Guliver

Испански учени съобщиха, че има реална възможност от присъствие на две планети гиганти на границата на Слънчевата система, пише New Scientist, цитирано от inews.bg. Планета 2012 VP113 наскоро се включи в редицата големи обекти, намиращи се зад орбитата на Плутон. Техните орбити, са изключително ексцентрични, което сочи за гравитационно въздействие на голяма, невидима от Земята планета.

Само няколко месеца минаха, откакто астрономите обявиха за вероятност от наличието на гигантска "планета Х" зад орбитата на Плутон.  Според учените масата на тази планета трябва да превишава 10 пъти земната, а нейната орбита може да се намира на разстояние, 250 пъти по-голямо от това между Земята и Слънцето.

Според учените обектите са прекалено малки, за да оказват толкова силно въздействие на взаимното си движение, учените смятат, че ги води голяма планета на принципа на орбитален резонанс. Например в орбитален резонанс се намират Нептун и Плутон – на всеки две завъртания на Плутон около Слънцето Нептун извършва три. Точно по същия начин и една от групите планети джуджета и астероиди се намират в орбитален резонанс с много отдалечена невидима планета.

На свой ред тази невидима планета сама трябва да се намира в орбитален резонанс с друга, още по-далечна планета. Испанските учени стигнали до този извод, след като изучили разтеглените орбити на групата изследвани обекти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3738 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.06.29 | 22:29

2
най накрая след като Вояджър напусна Слънчевата система вероятно е да са чули или видели че не са сами в Галактиката и идват да ни навестят. НИБИРУ!
ufo

2014.06.17 | 19:38

1
Може би това е мистичнатае НИБИРО !!!

Добави коментар

Водещи новини