Смехът наистина е най - доброто лекарство

  • 14 септември 2011 06:48

  • 1067
  • 0
Смехът наистина е най - доброто лекарство
©

Силният смях с приятели ще ви помогне да се справите с болката благодарение на действащи като опиат химикали, вливащи се в мозъка. Това предава АФП, позовавайки се на британско проучване.

Изследователите са извършили лабораторни експерименти, в които доброволци наблюдават комедийни клипове като филма "Мистър Бийн" или "Приятели" и кадри, лишени от хумор, като голф или филми за природата. Същевременно устойчивостта им на болка е наблюдавана.

Друг тест е проведен на фестивал в Единбург, където доброволците са гледали комедийно шоу или театрална драма.
Смях с продължителност само от 15 минути увеличава устойчивостта срещу болка с около 10 %, сочи проучването. Същевременно в лабораторни условия неутралните, лишени от забава програми, както и драмата, не са имали облекчаващ болката ефект.

Единственият смях, който е ефикасен обаче, е ненасилственият, който прави гънки около очите и противоположен на учтивото усмихване. Той е по-вероятно да се случи, когато си с други хора, а не сам.

"Много малко изследвания са правени за това защо се смеем и каква роля има това в обществото", казва Робин Дънбар, ръководител на Института за социална и културна антропология в Университета в Оксфорд.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1067 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини