Откриха тракийско съкровище

  • 11 септември 2011 21:06

  • 4546
  • 0
Откриха тракийско съкровище
© Интернет


И тази година екипът на археоложката от НАИМ Даниела Агре се "отчете" с намирането на съкровище.

Преди броени дни то излезе на бял свят след къртовски труд в изключително тежки условия и при минимално финансиране при разкопките на тракийска надгробна могила край елховското село Борисово.

Пребогатите дарове са положени в гроб на знатна тракийка, живяла в края на I- началото на II в. , за да й служат и в задгробния живот.

Комплект луксозни бронзови съдове, най-вероятно изработени по поръчка в някое от най-добрите ателиета на Римската империя по онова време, демонстрира забележителното богатство на погребаната. Комплектът включва преносима масичка (изключително рядка находка), голямо кръгло блюдо с ажурен ръб и ситула (котел), всички с еднаква стилна украса от бръшлянови листа. Сред гробните дарове е и съд с форма на малка кофичка, в който е вмъкнат друг с капак (вероятно цедка), който археолозите шеговито наричат "шампаниерата". Според Агре той няма аналог сред откриваните досега у нас.

Екипът успя да спаси положеното в гроба като дар тоалетното сандъче, декорирано с бронзови бюстове на сатири и менади. Лицето на всяка фигура е индивидуализирано, чертите издават различни характери. Запазен е и заключващият механизъм. "Възстановихме точните му размери, дори дебелината на дъсчиците, от които е направено, и с реставрация то ще бъде възстановено напълно", отбелязва Даниела Агре.

Най-голям ентусиазъм сред археолозите обаче предизвиква друга находка от гробната яма. За нея Агре казва, че им е подарък от древните. Според нея те са били наясно с изключителната й ценност не само заради ролята й в ритуала, но и като произведение на изкуството, и затова са направили всичко възможно да я опазят. Това е комплект украси за колесницата на мъртвата, "погребана" в насипа на могилата. Иманяри изровили и унищожили почти напълно колесницата, но не могли да докопат украсата, която им била цел. Украсата просто я нямало.

"Защото още при погребването на колесницата древните демонтирали украсата и я скрили. Явно са били наясно, че и по тяхно време могилите се поругават, за да бъдат ограбени. Затова свалили украсата от колесницата още по време на погребалния ритуал в присъствието на опечалените и я сложили в ямата, където били кремирани останките на покойната. Така тя била прибрана на най-труднодостъпното място и затова се е съхранила", обяснява археоложката.

Декорацията на колесницата включва 4 орела, чиито криле "преливат" в драконови глави - те били поставени като навръшници върху колоните в четирите края на коша.

Всяка орлова глава е различна, общото между тях е хищното изражение на птиците и прецизното изработване на детайлите - разричава се всяко перце. Част от комплекта са и няколкото апликации с геометрична украса за сбруята, с която конете са били запрегнати в колесницата, и централният кръгъл изпъкнал елемент, поставян на "челото" на возилото.

Сред скъпите бронзови предмети, явен символ на висок престиж и живот в лукс, в гробната яма археолозите намират и стъклени лакримарии (съдчета за сълзите на опечалените), но те са силно повредени от високата температура при кремацията. Оцелели обаче златната верижка на погребаната и обувките й.

Съвсем близо до гробната яма екипът разкрива голяма квадратна олтарна маса. Тя е зидана с едри камъни и покрита с четири еднакви гладки глинени плочи. Върху нея е оставяна храната за мъртвата като част от погребалния обред. "Находката е изключителна. Известна ни е тази практика от периода, но за първи път с откриването на олтарната маса тя се засвидетелства архиологически в гроб от Римска Тракия", обяснява Агре.

Редом е била кладата, на която са изгаряни жертвените животни - от нея е останал килим от кости, въглени и натрошена керамика. Той "прелива" в тясна пепелива пътека, чийто край се губи под все още неразчистения могилен насип и чието предназначение археолозите тепърва ще изясняват.

Могилата с това пребогато погребение е само на няколко метра от тази, в която през 2008 г. същият екип откри уникална колесница - най-добре запазената от намираните досега според Даниела Агре. Тогава познавачи я определиха като мерцедеса на древността. Кошът й беше пълен със скъпоценни предмети. Освен многобройните бронзови съдове имаше и такива от фино стъкло. Анализът на останките от съдържанието показа, че те са съдържали вино, внесено чак от Южна Италия.

Общо 7 богати погребения бяха установени в могилата с колесницата "мерцедес".

Близостта на двете могили едва ли е случайна според Агре. Вероятно богат и влиятелен тракийски род от района е избрал мястото за фамилен некропол. "Този род е от тракийската аристокрация по долното течение на Тунджа през Римската епоха", сигурна е археоложката. В близост имало и поне 3 вили на богати тракийски аристократи земевладелци.

Последвайте канала на

4546 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини