Вижте най-младата доброволка във Втората световна война (видео)

  • 07 май 2014 11:10

  • 1785
  • 0
Вижте най-младата доброволка във Втората световна война (видео)
©

Празникът на Българската армия, но чрез спомените на една доброволка във Втората световна война. Историята на 87-годишната Анка Велева, която едва на 17 години заминава за фронта, доказва, че българките са не само силни по дух, но и са по-дисциплинирани от мъжете.

Анка Велева е най-младата доброволка във Втората световна война. Тя заминава за фронта на 17 години.

Да те пуснат за малко от затвора и да отидеш на война, за да избягаш от решетките е илюстрация на смелостта на Анка Велева -- 17-годишна партизанка през 1944 година. Избира Втората световна война, без да знае нищо за стрелбата. Анка Велева е участвала в битки в Скопие, Берлин... Разказва, че войната е идеализъм - гледаш да пазиш другите.

"Така са ме обикаляли патроните, ама не идват до мене", разказва днес Анка, вече на 87 години, цитирана от БНТ. Тя се връща от фронта и се жени за тогава капитан Велев. По-късно: генерал-лейтенант -- единственият, произведен в звание на полето.

По военно му, възпитали две момчета - сега подполковник и полковник от запаса. Като малък Огнян Велев си играел с гилзи вместо с камиончета. А първите му спомени са от полигона край Хасково.Сега нашата армия е добре подготвена, войниците ни са мотивирани, а жените ни - понякога по-добри от мъжете, оценява ги полк. Велев. И той, и майка му знаят, че парите за армията са малко, но желанието да защитаваш родината - вродено. Дори понякога да струва колкото живота.

Последвайте канала на

1785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини