Заха Хадид, Константин Грчич и Миучия Прада с награда "Дизайн на годината"

  • 28 април 2014 16:42

  • 3052
  • 0
Заха Хадид, Константин Грчич и Миучия Прада с награда "Дизайн на годината"
©

Дизайнери и архитекти, сред които Заха Хадид, Константин Грчич и Миучия Прада, са обявени за победители в категориите на наградите "Дизайн на годината 2014", организирана от Музея за дизайн в Лондон.

Тази година сред победителите са центърът за архитектура „Хайдар Алиев", който се издига от кота нула в Баку, дело на британското архитектурно студио на Заха Хадид, оглавяващ архитектурната категория, и гъвкава клавиатура за пиано от Roli, на която се свири с помощта на триизмерни жестове с ръце, която бе обявена за най-добър продукт.

The Pro Chair Family, който първоначално е създаден от Константин Грчич за германския бранд Flötotto, победи в категория мебелен дизайн, а колекцията Пролет - Лято 2014 на Прада, повлияна от поп-арта, победи в категорията мода.

Ежегодните награди на Музея за дизайн за отличителна архитектура и дизайн се разделят в 7 категории: архитектура, дигитален дизайн, мода, мебелен дизайн, продукт, графичен и транспортен дизайн. Победителите бяха избрани от комисия от съдии, която включва дизайнерът от Gov.uk и миналогодишен лауреат Бен Терет.

Всички от тазгошните номинирани проекти са изложени в Музея за дизайн в Лондон до 25 август. Крайният победител ще бъде обявен по време на церемония в St Martins Lane Hotel в Лондон на 30 юни.

Ето и списъкът с победителите:

В категория архитектура това е Центърът „Хайдар Алиев", Баку, Азербайджан, проектиран от Заха Хадид и Патрик Шумахер.

В категория дигитален дизайн печели PEEK (Portable Eye Examination Kit) - смартфон базирана система за цялостен преглед на очите, PEEK е лесна за използване, достъпна и преносима, което означава, че може да допринесе за грижата за очите в най-отдалечени точки.

Наградата за мода е за колекцията Прада Пролет - Лято 2014, създадена от Мучия Прада. Поп-арт принтове се пресичат със спортни детайли и структурирани форми в тази смело оцветена мощна колекция. Vogue казва за нея: „До следващото лято ще се чудим какво изобщо сме носили допреди това."

Столовете Pro Chair Family, включващи в себе си състояние на най-съвременната ергономичност и пионерски дизайн, са победители в мебелния дизайн. Конструкцията на стола позволява не само движение във всички посоки, но и активно го стимулира и по този начин насърчава по-здравословно седене.

Дизайнерът Джеймс Бридъл става победител в категория графичен дизайн със своята серия от инсталации, състояща се от контур на военно-безпилотно летателно средство или дрон.

Иновационната The Seaboard Grand е преоткриване на клавиатурата на пианото, пресъздавайки клавишите като нежни вълни, които позволяват продължително и отделно тактово контролиране на звука в реално време, чрез триизмерни жестове на ръката. Дизайнът победител в категорията продукт комбинира съвременен минимализъм и традиционно ръчно изработено качество.

В транспортния дизайн печели колата : XL1 CAR на Фолксваген. Тя е най-ефикасната в света кола с течно гориво; изисква само 8,4 конски сили, за да поддържа постоянни 100 км/ч на равна повърхност при безветрие, пише artprice.bg.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3052 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини