Първата текстилна фабрика на Балканите става на 180 години

  • 08 април 2014 10:29

  • 2748
  • 1
Първата текстилна фабрика на Балканите става на 180 години
©

През октомври отбелязваме 180 години от създаването на първата текстилна фабрика на Балканския полуостров. Тя е дело на Добри Желязков, датира от 1834 година и се намира в родния му град Сливен.

Специално място за Желязков е отделено в Музея на текстилната индустрия в града, който пък се помещава в първото специализирано училище за текстил, датиращо от 1906 година.

Днес постройката е модерен Музей на текстилната индустрия, който е и първата постоянна научнотехническа експозиция в България, включен в списъка на стоте национални туристически обекта под номер 54.

Ключово предимство на музея е, че посетителите са не само зрители, но и участници в демонстрации на живо. Всеки има възможността да изпробва техническите си умения, като музеят предлага 36 различни колекции, в т. ч. текстилни занаяти, занаятчийски изделия, тъкачна и плетачна техника и други. За най-малките се предлага занимателна текстилна лаборатория с много игри и опити.

„Музеят на текстилната индустрия е филиал на Национален политехнически музей София и представя текстилна техника и технология”, коментира Тони Димитрова. „Музеят представя основни текстилни дейности, като обхваща периода от VII-мо хилядолетие преди Христа до най-нови изобретения в тази област, включително и български изобретения и патенти”, допълва тя.

Музеят е член на Европейската текстилна мрежа от 1998 г. и е първият български музей, включен в нея. Мрежата е създадена под патронажа на Съвета на Европа и представлява форум, който обединява т.нар. "носители на текстилна култура", представени чрез отделни институции и физически лица и принадлежащи към културния сектор.

Услугите в музея включват екскурзоводна беседа на български и английски език, демонстрации с текстилна техника, специализирани уроци и беседи, свързани със стопанската история на България – занаяти, манифактурно и индустриално производство; индустриалната революция; текстилни машини и технологии, както и консултации и справки. Има щанд за сувенири – собствено производство и кафе-сладкарница, отбелязва ОПРР.

Последвайте канала на

2748 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бг

2014.04.08 | 20:38

1
ЕДНА ХУБАВА НОВИНА

Добави коментар

Водещи новини