Сексуалният апетит на женските мухи-винарки пази живота на самците

  • 02 април 2014 16:36

  • 3459
  • 3
Сексуалният апетит на женските мухи-винарки пази живота на самците
©

Женските мухи-винарки, които се отдават на неконтролиран секс, пазят живота на мъжките екземпляри да не умрат, пише газета.ру.

Според изследване на американски учени самките предпочитат да се отдават на интимни ласки с няколко самеца, за да намалят преобладаването на Х-хромозомата. При дрозофилите, както и при човека, жените имат две Х-хромозоми, а мъжките по една Х и по една У-хромозома.

Изследователите намерили в насекомите генетичен елемент, който се копира в генома, убивайки сперматозоидите, които носят У-хромозомата. Освен това самците, носещи този ген, произвеждат по-малко сперматозоиди.

По тази логика мъжките мухи-винарки би трябвало да измират, но промискуитетните връзки на женска с няколко мъжки екземпляра не нарушава баланса и позволява да се запази равенството между половете. Това от своя страна увеличава броя на мъжките, които нямат разрушаващия спермата ген и следващите поколения мъжки дрозофили са без открити засега отклонения.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3459 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.17 | 23:18

3
Защо ли "газета.ру" се занимава с винарките? Те са важно доказателство за консумация на алкохол, от податливите братя.

2015.03.17 | 23:18

2
Откритието наистина е разтърсващо. Направо ме съсипа, разтърси ме до дъното на душата ми, още треперя и не мога да се оправя.
2

2015.03.17 | 23:18

1
Браво я кажете сега колко милиона струва това епохално откритие. Така ако продължават в Сащ да правят открития, ще им свършат петролните държави за демократизиране ...

Добави коментар

Водещи новини