Учени: Стоунхендж е бил музикален инструмент

  • 05 март 2014 18:39

  • 1935
  • 3
Учени: Стоунхендж е бил музикален инструмент
©

Каменният кръг Стоунхендж вероятно е бил музикален инструмент. Така поне смятат британски учени, цитирани от "Индипендънт". Експертите припомнят, че при удар върху камъните се излъчва металически звук, приличащ на този, който идва от ударен гонг. Те смятат, че всъщност Стоунхендж е бил свещен металофон.

Благозвучието, което издават камъните, вероятно е обяснение защо точно те са използвани от древните строители. За строителството на монумента са карани каменни блокове от кариера, намираща се на 300 километра от мястото, вместо да се ползват такива от по-близки места.

Досега никой не е разглеждал звуковия фактор в Стоунхендж, казва специалистът по акустика Пол Деверо. Затова изследователи от Кралския колеж по изкуства в Лондон са се опитали да запишат как би звучал при удар върху различни камъни монументът. Те удряли с метални чукове камъните и чували звуци, приличащи на такива от гонг или барабан. Тоновете са с различна височина и могат да бъдат подредени в мелодия, твърдят учените.

В много древни култури камъните се използват като музикални инструменти, твърди и професорът по археология Тим Дервил в интервю за Би Би Си. Но за съжаление, съвременната наука едва сега започва изучаването на звуковете, които са извличани от подобни съоръжения.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1935 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
бла бла

2014.03.06 | 20:41

3
Кво да кажа,направо си е Roland TB-303 а друидите са били пръвите гуруа на електронното звучение.
гошо

2014.03.06 | 14:49

2
Не,бил е най-големия кенеф.Лично тогавашната английска кралица е ходила да се изтропа.

2014.03.05 | 19:54

1
moje da e bil i oralen instrument!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини