Хиляди пещерни рисунки бяха открити в Мексико (снимки)

  • 01 март 2014 19:19

  • 4745
  • 1
Хиляди пещерни рисунки бяха открити в Мексико (снимки)
©

Археолози откриха близо 5000 пещерни рисунки в 11 различни части на Мексико, които вероятно са дело на древни ловци-събирачи. По-интересното е, че досега въпросните области са смятани за необитавани от древни цивилизации, пише "24 часа", позовавайки се на BBC.

Откритието е направено в североизточния регион на Бургос, град в мексиканския щат Тамаулипас, лежащ на планинската верига Сан Карлос. Археоложката Марта Гарсиа Санчез, работеща в Мексиканския национален институт по история и антропология, наскоро представя находките по време на "Historic Archaeology meeting" в Мексиканския национален исторически музей.

Рисунките, които са 4,926 на брой, са предимно в червен, жълт, черен и бял цвят. Изобразяват както човешки фигури, животни и насекоми, така и небесни картини и абстрактни сцени. В едно от изображенията антроположката разпознава "атлатл", древно праиспанско ловно оръжие, наподобяващо стрела или копие. Находките ни предоставят уникален поглед назад в праиспанските култура и бит, включително в рибарството, лова и събирането на плячката. Други картини са с религиозно и астрономическо значение. В една от пещерите са открити повече от 1550 рисунки.

За направата им са използвани органични багрила и минерали. Археолозите, захванали се с химичен анализ за разбиване не компонентите на боите и съответно датиране на находките, остават без конкретни времеви рамки. След всички изследвания предлагат 6000 година пр.Хр. като приблизителна.

Кои са тези хора
и какво им се е случило, питат се учените.

Има препратки към древни местни групи, които са бягали от испанските нашественици и са се крили в планината Сан Карлос в продължение на повече от 200 години. Науката няма официално название за тях, както и не знае нищо за езика, религията и културата им.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4745 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
deko

2014.03.04 | 03:55

1
kakvi ispanci predi 6000 godini

Добави коментар

Водещи новини