Поразителни структури, създадени от природата

  • 23 февруари 2014 19:17

  • 3612
  • 0
Поразителни структури, създадени от природата
©

Попитайте Индиана Джоунс, Лара Крофт или Натан Дрейк - археологията е очарователна дисциплина, която разкрива скрити светове и загадъчни артефакти.

Но понякога, на пръв поглед изкуствени конструкции не са нищо повече от естествената скала със странна форма.

Босненските пирамиди

През 2005 г. любител археолог на име Семир Османагик показа невероятното откритие - пет огромни пирамиди в Босна. Те приличаха на прочутите египетски пирамиди, но бяха много повече. Преди това се е смятало, че няма пирамиди в Европа, но се оказа босненските пирамиди са най-големите и най-старите обекти от този тип в света. При подробното проучване, изследователите установяват ясни знаци, че в създаването на уникалните обекти има намеса човешка ръка. Османагик получава значителна официална подкрепа и стотици хиляди долари, за да открие тайните на миналото в Босна. Как всичко това е останало незабелязано досега?

Пирамидите в Босна са толкова стари, че са покрити с дебел слой почва и растителност, която прилича на обикновена планини. Под тях обаче ясно личат каменните блокове, от които са построени пирамидите. Очевидно е, че човечеството е открило древни храмове ... или се е объркало. Отговорът се оказва забележително прост: "градивните блокове"са само само слаби пясъчници, придобили този вид от разместване на тектоничните плочи. Поради това и се създава илюзията, че "пирамидата" се състои от малки блокове. Когато грешката стана ясно, босненското правителство оттегли средствата, отпуснати за научни изследвания. Длъжностните лица не могат да бъдат обвинявани - всички хора, независимо от възрастта или социалния статус, понякога искат да вярват в приказките. Що се отнася до необичайна форма на пирамидите - природата наистина върши чудеса.

Още по темата четете ТУК.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3612 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини