Откриха портрет на Левски на 130 г.

  • 12 февруари 2014 09:09

  • 5248
  • 0
Откриха портрет на Левски на 130 г.
©

Портрет на Левски на около 130 г. изникнал из вехториите на училищния таван на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Ковачево. Това съобщи вчера директорът на школото Трифон Богданов, пише "Монитор".

Всичко започнало с обикновен училищен ремонт. „Докато разчиствах прашните предмети, изведнъж Левски ме погледна”, разказа директорът. Той споделил находката си с издателство „Просвета”, откъдето решили да реставрират портрета, да го размножат и да го подарят на всички училища в страната, които носят името на Васил Левски. Те са общо 180 на брой.

Портретът е рисуван по последната снимка на Апостола, направена от Георги Данчов – Зографина. „Снимал го е, когато Левски е бил в Румъния. По всяка вероятност кадърът е правен в Букурещ, обясни доц. д-р Цветолюб Нушев от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Според него Зографина е подобрявал снимката, като я е ретуширал е и добавил на Левски модните по онова време малки мустаци, каквито революционерът тогава не е имал. Според доц. д-р Нушев дрехите, с които Апостола позира, също не били негови, а били реквизит на студиото. Всички студийни снимки на Левски пък били дорисувани, обясни още експертът.

В хода на реставрацията се установило, че старият портрет бил отпечатан в първите години след Освобождението на България от Христо Г. Данов във Виена. От къщата музей „Христо Г. Данов” в Пловдив обяснили, че издателят е отпечатал също литография с образите на св. св. Кирил и Методий и портрети на възрожденците Иларион Макариополски, Петко Славейков, Г. С. Раковски, Любен Каравелов, Константин Миладинов, Васил Априлов, Христо Ботев и Хаджи Димитър.

В къщата музей обаче нямало нито един от тези портрети, обясни директорът на „Просвета” Никола Кицевски. Той добави, че от издателството обявяват национална инициатива за намиране и на другите портрети от колекцията на Христо Г. Данов.

Кицевски призова всички учители и ученици да потърсят липсващите портрети на пловдивския издател, като се разровят в училищните и в музейните архиви в хранилищата на библиотеките и на местните читалища. Директорът на „Просвета” обеща, че издателството ще реставрира и размножи откритите портрети на възрожденци, а след това ще ги подари на всички училища, които носят техните имена. В България има над 300 училища, кръстени на св. св. Кирил и Методий. Толкова са и школата с името на Христо Ботев.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5248 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини