Една седмица на тъмно може да подобри слуха

  • 06 февруари 2014 08:18

  • 1780
  • 2
Една седмица на тъмно може да подобри слуха
©

Една седмица, прекарана в тъмнина може да подобри слуха, поне този на мишка, показват резултатите от ново изследване, пише Live Science.

Проучването е установило, че мишка, която е живяла една седмица на тъмно е развила по-добри връзки между невроните в частта от мозъка, отговорна за обработка на звукови данни. Учените от Университета "Джон Хопкинс" в американския щат Мериленд посочват, че лишаването от сетива може да бъде надежден начин за тренировки на хора с нарушен слух.

Много изследвания са установили, че хора, които имат вродена слепота имат по-добър слух и дори могат да се ориентират, използвайки нещо като ехолокализиране. Не е ясно обаче как се развиват тези способности. В експеримента си учените от Мериленд използвали мишки, които оставили една седмица в пълна тъмнина, а след това тествали реакцията им на звук. Животните реагирали на много по-нежни и тихи звуци, отколкото преди. Измервания с електроди показали по-силни връзки между невроните, допълва "Фокус".

Последвайте канала на

Весела Найденова
1780 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.02.06 | 11:34

2
Хаха, направо открихте Америка! Това още от древността се знае!

2014.02.06 | 11:34

1
Ще го подобри с толкова, колкото ще увреди зрението. Ако блокираш 1 сетиво другите се развиват, за да може шансовете на индивида за оцеляване да останат добри.

Добави коментар

Водещи новини