Откриха руините на замъка на Фружин

  • 05 февруари 2014 21:12

  • 2745
  • 1
Откриха руините на замъка на Фружин
© Булфото

Откриха руините на замъка на Фружин, наследника на цар Иван Шишман, на територията на днешна Румъния, в областта Банат, съобщи археологът проф. Николай Овчаров, предава "Фокус".

Той разказа, че при пътуването си в Румъния е успял да намери руините на замъка на Фружин, последната, макар и в чужда държава, крепост на български цар от Средновековието.

"Заедно с лекциите си, успях да направя важно археологическо наблюдение. Става дума за това, че именно в областта Банат, между градовете Арат и Хунедоара, се намира днешният град Липова. Там, според документите, през 1426 година са били именията на последния български цар, наследникът на цар Иван Шишман – Фружин.

След падането на България под османска власт, той отива в Унгария, но до края на живота си, остава последователен борец за свободата на България. Той вдига и първото голямо въстание през 1408 г. През 1426 г. унгарския крал Сигизмунд му дава това имение”, обясни проф. Овчаров.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2745 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.06 | 18:03

1
Тоя лаладжия пак се отваря като капак на запорожец. Открил бил - кой ще те пусне да копаш в Румъния бре? Ами че нали си пишело в документи, че е там - какво си открил ти?

Добави коментар

Водещи новини