Първият изкуствен остров ще заплава през 2019 г.

  • 24 август 2011 17:38

  • 2597
  • 0
Първият изкуствен остров ще заплава през 2019 г.
© Интернет
През 2008 г. Питър Тил, милиардер, "баща" на системата PayPal и един от първите инвеститори на  Facebook, внесе $0,5 милиона долара при стартирането на проекта Seasteading Institute. А наскоро обяви, че ще добави още $1,25 млн. в проекта за строителство на океански селища на платформи в неутрални води, пише "Списание 8".
 
Според Seasteading Institute селището ще се състои от 12-тонни модули, всеки изчислен за 270 обитатели. Структурите, напомнящи нефтени платформи, ще могат да се придвижват с помощта на дизелови двигатели, да хвърлят котва и да се стиковат една с друга. Първите планове са още следващата година да бъде създаден плаващ град с офиси близо до Сан Франциско.
 
Заселването на първия остров в международни води е планирано за 2019 г.
 
Ръководител на Seasteading Institute е Петри Фридман, внук на Милтън Фридман, лидер на Чикагската икономическа школа. Както и дядото, така и Петри, а и Питър Тил, са либертарианци и за него строителството на обитаеми океански платформи е опит да се създаде либертарианската утопия. 
 
В Seasteading Institute съществува и юридически департамент, който ще се постарае корпоративната държава да не се окаже в международна изолация, както Сийленд. 
 
Тил казва, че би предпочел да инвестира в космическа колония, но предполага, че технологиите ще направят това възможно едва след около 50 години, които могат да бъдат прекарани на вода, а броят на обитателите на платформата да достигне милион.
 
За скептиците е добре да се напомни, че състоянието му се оценява на $1,5 млрд. и е започнало именно от системата PayPal, имаща за цел въвеждането на транснационални пари, алтернатива на емитираните от централните банки.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини