Китайци си правят нос тип "Айфелова кула"

  • 31 януари 2014 12:12

  • 1965
  • 0
Китайци си правят нос тип "Айфелова кула"
©

Красотата е водещ фактор в наемането на нов персонал в Китай. Студентите масово прибягват до помощта на пластичната хирургия, за да си намерят работа.

Интересното е, че някои от тях преправят носа си, придавайки му форма тип "Айфелова кула", съобщава Франс прес.

"Ние се възхищаваме от красотата на Айфеловата кула, затова се стараем да добавим нещичко към носа, а не да я възпроизвеждаме", твърди хирургът Ван Сюимин, който заявява, че всеки месец прави близо дузина такива операции.

Китайските работодатели не крият, че придават голямо значение на външния вид като фактор при избора на кандидатите, някои уточняват необходимия ръст в обявите за работа, които пускат. Така все повече студенти са принудени да минат под скалпела, водени от надеждата да се харесат повече на потенциалния работодател, пише БТА.

Тази е и една от причините за бума в сектора на пластичната хирургия в Китай, заемащ трето място в света по брой на извършени интервенции. Конкуренцията на пазара на труда действително е жестока. Рекордните 7 милиона души излязоха от университетите през 2013, във период на пълен застой на втората икономическа сила в света. Според официалните китайски медии 2013 е била "най-трудната година", регистрирана досега за висшистите, търсещи работа.

В района Чунцин (в югозападен Китай), където се намира клиниката на д-р Ван, десетки реклами на клиники за пластична хирургия могат да се открият навсякъде.

Върху обявите, рекламиращи носовете тип "Айфелова кула" на д-р Ван, млада западнячка със светли очи и прав нос, перфектен от гледна точка на европейските канони, стои изправена срещу елегантните извивки на емблематичния парижки паметник.

Клиентелата на д-р Ван е предимно от млади жени, като в повечето случаи семейството на пациентката плаща сметката. "Обикновено момичетата идват с майките си, повечето са от заможни семейства", твърди служителка в администрацията на клиниката.

Носът "Айфелова кула" - операцията струва 60 000 юана (7 200 евро) - на практика няма нищо общо с металната парижка конструкция, добавя тя. Но Айфеловата кула е класически паметник с изключително естетична форма и ние всъщност по-скоро се опитваме да съвместяваме медицина и изкуство. Надяваме се, че тези "класически" носове ще предизвикват същите чувства като Айфеловата кула", допълва жената. В очите на китайците парижката кула е и едно от най-прочутите въплъщения на "френския романтизъм".

В бъдеще клиниката възнамерява да разшири дейността си, предлагайки и екскурзия до Париж на някои внимателно подбрани клиентки на д-р Ван, които да се снимат с новия си нос пред емблемата на френската столица.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1965 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини