14 изобретения, създадени от деца

  • 21 януари 2014 18:52

  • 4160
  • 1
14 изобретения, създадени от деца
©

Американският общественик и изобретател Бенджамин Франклин е известен с редица нововъведения. Сред неговите изобретения са затворената фурна, медицинския катетър, гръмоотвода, а едва на 12 години той изобретява плавниците.

Франклин не е единственият подобен пример. Редица вещи, с които си служим в ежедневието, са заслуга на деца и младежи:

Брайловата азбука Изобретател: Луи Брайл на 15 години

През 1824 г. 15-годишният Луи Брайл създава шрифт, с който прави четенето достъпно за незрящи хора. Брайловата азбука се използва и до днес по целия свят. Самият Брайл ослепява след злополука в работилницата на баща си на тригодишна възраст. Първоначално той създава системата си на базата на военен шрифт, наричан нощен, и я използва за изписване на текст и музика, а по-късно добавя към нея и цифрите.

Моторни шейни Изобретател: Жозеф-Арман Бомбардие на 15 години

Всичко започна в момента, когато баща на 15-годишния канадец Жозеф-Арман Бомбардие подарява на сина си очукан Ford T. За по-малко от седмица фордът е разглобен на части и превърнат в модел на моторна шейна. Жозеф-Арман Бомбардие основава компанията Bombardier – днес един от основните производители на самолети. Компанията запазва връзка с началото си и остава производител на моторни шейни и до наши дни.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4160 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
bezplatni bitkoin

2014.01.22 | 18:25

1
http://freebitco.in/?r=203905

Добави коментар

Водещи новини