Часовникът на Страшния съд е на 5 минути от Апокалипсиса

  • 21 януари 2014 07:16

  • 3994
  • 1
Часовникът на Страшния съд е на 5 минути от Апокалипсиса
©

Пет минути остават до края на света. Поне това показва т.нар. "часовник на Страшния съд", който отмерва времето до унищожението на планетата.

Механизмът е създаден през 1947 г. в университета в Чикаго, а астрономи се грижат за настройките му, като имат предвид заплахите от ядрени оръжия, въглеродни емисии и кибер оръжия.

Според часовника Апокалипсисът ще настъпи в полунощ, което означава, че се отброяват минутите или часовете, които остават до 00.00 часа. В момента "часовникът" показва 11.55 часа, като не се е преместил и минута в сравнение със същия период на миналата година.

Рисковете за планетата се изчисляват от комитет от физици и 18 Нобелови лауреати. В писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун през последните 12 месеца международната общност е постигнала малък напредък в борбата срещу заплахата от ядрени оръжия.

Най-значимото събитие е временното споразумение между САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания, Германия и Иран за изработване на план за съвместни действия относно ядрената програма на Техеран. Въпреки това в Русия, САЩ, Индия, Пакистан, Китай ядрените запаси не намаляват.

Има положителни промени относно възобновяемите източници на енергия, но са в застой усилията за намаляване на вредните емисии. Съществуват и опасности от кибер оръжията до роботите убийци.

Има, разбира се, и случаи, в които стрелките са били опасно близо до 00.00 часа. Най-лошият момент е през 1953 г., когато часовникът е само на 2 минути от полунощ - заради първата експлозия на водородна бомба в САЩ. Студената война също води до една критична ситуация, когато през октомври 1962 г. СССР поставя ядрени ракети в Куба, пише Temadaily.

През 1984 г. човечеството е само на 3 минути от своето унищожение заради надпреварата в ядреното въоръжаване между двете суперсили. Най-далече от опасната стойност е през 1991 г. заради подписването на договора СТАРТ 1 за ограничаване на стратегическите носители на ядрено оръжие.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3994 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.18 | 18:12

1
Отдавна часовникът е отброил 00:00

Добави коментар

Водещи новини