Писателка сключи договор за телефон със сина си

  • 13 януари 2014 20:12

  • 3253
  • 1
Писателка сключи договор за телефон със сина си
© Getty Images/Guliver

Джанел Бърлей Хофман е американска писателка, която умело съчетава работата си като сътрудник в „The Huffingon Post” с живота си на многодетна майка. Тя има пет деца – Грегъри на 13 години, Брендън на 10, Ел на 8, Лили на 6 и Касиди на 5 години и твърди, че обръща особено внимание на възпитанието им, особено когато става въпрос за употребата на новите технологии.

В статиите си тя често излага на показ образователните методи, които прилага върху децата си, а в една от тях обяснява как 13-годишният Грегъри я помолил да му купи iPhone. Съзнавайки, че използването на този вид телефони изисква голяма доза отговорност, а съществуват и рискове при тяхната употреба, Джанел предлага на сина си да подпишат договор за това как, кога и при какви условия момчето ще може да използва телефона.

Договорът се състоял от 18 клаузи, които Грегъри трябвало да изпълни, за да спечели доверието на майка си. В първата точка се казвало изрично, че телефонът бил на Джанел, която му го предоставя за ползване. За целта трябвало да знае паролата, с която смартфонът се включвал, предаде Нова телевизия.

Едно от задължителните условия било айфонът да не се носи на училище, за да може момчето да разговаря с приятелите си очи в очи. Плюс това употребата му ставала само през деня – между 7:30 и 21:00 часа, а през нощта той оставал при родителите му. Ако през това време се наложи да се обади на свой съученик, то задължително трябвало да го направи чрез домашния телефон. За дните, когато Грегъри бил на екскурзия или имал извънкласни занимания, имало специални изисквания.

В договора тя поставила и една много важна клауза – да не използва новите технологии, за да лъже или обижда хората, независимо дали става въпрос за негов приятел, или непознат. Освен това, когато ходел на кино, ресторант и други публични места, момчето трябвало да изгаси телефона или да намали звука му, за да не пречи на хората около себе си.

В случай че смартфонът се счупи, Джанел задължавала сина си да поеме разходите по поправката му, като спестява пари от рождените си дни или например коси тревата в двора.

Чрез договора ученикът получил и ценни съвети от майка си като например да не прави купища снимки и видеоклипове с телефона, а да трупа опит чрез преживяното – спомени, които ще останат завинаги в паметта му. В друга клауза го съветвала да използва телефона, за да разшири хоризонта си, започвайки да слуша различни стилове музика – както съвременна, така и опера, а в свободното си време да реди пъзели и решава кръстословици.

Джанел прибавила и още нещо – „дръж очите си отворени, наблюдавай света, който те заобикаля, поглеждай през прозореца, чуй как пеят птиците, излез на разходка и питай хората за посоката – не е нужно всичко да търсиш в интернет мрежата. С теб сме екип и сме заедно в това начинание”.

Една година след подписването на договора със сина си, Джанел споделя придобития опит в статия в „The Huffingon Post”. Резултатът – начинанието не е било лесно и въпреки че се наложило да отнема телефона му заради неизпълнение на задълженията му, накрая схемата проработила. Нещо повече, благодарение на сина си майката научила повече за социалните мрежи и някои нови приложения в тях.

„Технологията е забавен, социален и вълнуващ инструмент на нашия свят. Грегъри вече знае, че с нищо не би могъл да замени четенето на книга, пиенето на кафе с приятели или разходката в парка, но все пак и двете неща могат да съжителстват добре”, хвали се Джанел. Сега обаче тя е изправена пред ново предизвикателство – дъщеря й иска да подпише своя договор за телефон.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3253 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Alex

2014.01.26 | 16:19

1
Направо и го връщам телефона. Той и така и така не е мой - защо да го нося с мен?

Добави коментар

Водещи новини