10 страхотни, иновативни небостъргача

  • 11 януари 2014 14:56

  • 2738
  • 0
10 страхотни, иновативни небостъргача
©

Ако един град иска да демонстрира пред света богатството, мощта и статута си, той строи небостъргач. В следващите десетилетия все повече градове по цял свят ще се конкурират помежду си за построяването на най-високия и внушаващ страхопочитание небостъргач, пише CNBC.

Някои от тези Вавилонски кули на днешното време не са нищо повече от целенасочено парадиране с богатство.  Построяването на завършената през 2010 г. Бурж Халифа в Дубай, която се издига на височина от близо 830 м., е струвало 1.5 млрд. долара, например. За много други градове обаче високите сгради са необходими, за да компенсират недостига на достъпни, иновативни и устойчиви жилищни имоти.

Вижте последните 10 сгради, които са печелили наградата Emporis Skyscraper Award. Наградите, които се организират от компанията Emporis, водеща статистика за най-големите строителните проекти в световен мащаб, са най-престижните в света за този тип архитектура и оценяват отличните постижения в дизайна и функционалността.

30 St Mary Axe, Лондон, Великобритания

Завършена през 2003 г. Лондончани наричат тази сграда „Корнишонът“. Тя е проектирана от Норман Фостър, висока е 179.80 метра, а строителството й е струвало 138 млн. паунда (226 млн. долара). Сградата се намира във финансовия център на Лондон и е първият екологично устойчив небостъргач в Лондонското Сити. Благодарение на дизайна си и на спираловидно разположените източници на осветление, сградата получава много естествена светлина и вентилация, намалявайки зависимостта си от изкуствена климатизация. Тя също така използва основно природен газ. Тези зелени иновации означават, че 30 St Mary Axe има малък въглероден отпечатък и потребява половината енергия, която офис сграда с нейната височина би консумирала.

Taipei 101, Тайпе, Тайван

Завършена през 2004 г. Taipei 101, която бе най-високата сграда в света в периода 2004 – 2011 г., се издига на спиращите дъха 509.20 метра, а строителството й е струвало 1.76 млрд. долара. Външната й наблюдателната площадка е една от най-високите в света, докато асансьорите й са най-бързите със скорост от 1 010 метра в минута. През 2011 г. Taipei 101 бе обявена за най-зеления небостъргач в света. Сградата постига това чрез ограничения в потреблението на вода и електричество, както и в създаването на отпадъци. Когато един офис в сградата е необитаем, климатичната инсталация и осветителните системи автоматично се изключват. Днес Taipei 101 е намалила емисиите си от въглероден диоксид с близо 3 000 метрични тона.


Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2738 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини