Книгите реално променят мозъка на хората

  • 07 януари 2014 21:24

  • 4577
  • 2
Книгите реално променят мозъка на хората
©

Четенето на романите действително може да промени живота и мозъка на хората, пише в. "Дейли телеграф", като се позовава на изводите на учени от университета Емъри в Атланта, в щата Джорджия.

Те установили, че когато хората се потопят във вълнуваща и разтърсваща книга, това променя мозъчната им активност по такъв начин, че все едно те действително са преживели историята, разказана в книгата.

По време на експеримент 21 студенти са били накарани да прочетат книгата "Помпей" на британския автор на бестселъри Робърт Харис, разказваща за любовна история в района на изригващия вулкан Везувий, разрушил Помпей, пише vesti.bg.

Студентите чели книгата в продължение на 19 дни, докато с апаратура мозъчната им активност била наблюдавана. Накрая студентите били препитани по прочетеното, за да се провери дали не лъжат, че са чели романа.

Изследванията показали, че по време на четенето са задействани онези функции на мозъка, които свързват мисълта с действието, тоест получавало се нещо подобно на желанието за тичане, което изпитва човек, когато си мисли за тичането.

Сега учените ще се опитат да установят колко дълго трае този ефект на книгите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4577 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.01.09 | 14:15

2
Не знам какво променя толкова,но благодарение на книгите винаги съм имала шестици по литература.Беше много лесно на писмен изпит,с лекота пишех.Обогатява речника,говора и знания по история за света.Но сега много рядко,скъпи книги и тази краста-Интернет.

2014.01.08 | 20:00

1
ataka.tv

Добави коментар

Водещи новини