Американците не могат да се откъснат от интернет, дори когато шофират

  • 13 ноември 2013 07:36

  • 1054
  • 0
Американците не могат да се откъснат от интернет, дори когато шофират
©

Изследване на застрахователната компания "State Farm" е установило, че 24 процента от американците сърфират в интернет по време на шофиране и този процент нараства с всяка изминала година за последните пет, съобщава Тhe Atlantic Wire.

"Процентът на шофьорите, които казват, че сърфират, докато карат автомобила е два пъти по-голям през 2013 година в сравнение с 2012, когато са били 13 на сто. Сред водачите на възраст между 18 и 29 години, увеличението е от 29 на 49 процента”. Докато карат американците проверяват електронните си пощи, търсят упътвания или се опитват да намерят китайски ресторант наблизо.

Проучването е установило и, че 35 процента от шофьорите признават, че пишат съобщения, докато управляват колата си. Особено висок е този процент при младите – 70 процента от хората между 18 и 29 години заявяват, че пишат SMS-и и почти 50 процента от шофьорите между 30 и 39 години правят същото.

Процентите растат, въпреки кампаниите, които се стремят да убедят шофьорите колко опасно е да са разсеяни на пътя. Когато пишеш съобщение, вероятността да катастрофираш е два пъти по-голяма, според изследване на Института за технологии и транспорт на Вирджиния. При 21 процента от катастрофите, причинени от шофьори на възраст между 15 и 19 години, сред причините е мобилен телефон, сочат данните на Националната агенция за сигурността на движение по скоростните пътища за 2011 година.

Тийнейджърите и младите хора са с най-лоши показатели по отношение на писането на съобщения по време на шофиране, но и по-възрастните водачи "не са ангели”.

Най-сериозният фактор за по-голямото използване на интернет по време на шофиране са смартфоните, а най-големият скок в броя на притежаващите смартфон е сред по-възрастното поколение. 80 процента от шофьорите между 40 и 49 години имат смартфони, за сравнение – през 2011 това са 47 процента. 64 на сто от водачите между 50 и 64 години имат умни мобилни устройства, а във възрастовата група над 65 години смартфони имат 39 процента.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1054 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини