До 2100 г. човечеството ще произвежда 11 млн. тона боклук ежедневно

  • 11 ноември 2013 21:30

  • 1508
  • 1
До 2100 г. човечеството ще произвежда 11 млн. тона боклук ежедневно
©

Ежемесечните доклади на учени за изменението на климата отхвърлиха на заден план не по-малко важен екологичен проблем – проблема с натрупването на твърди битови отпадъци на човечеството. Не са много държавите, които днес се грижат да утилизират увеличаващите се с невероятна скорост обеми боклук, пише "actualno.com".

Развиващите се, а и развитите страни не привикват своите граждани към култура за минимизиране на твърдите отпадъци. В същото време колкото повече печели човек, толкова повече боклук произвежда той.

Малцина се замислят колко бързо се пълни боклукчийската кофа, когато хвърляме в нея пластмасови опаковки от мляко, от сок, вода и пликчета от замразените пилета, от храна, пакети, в които сме купили зеленчуци, корпуси на остаряла техника, рекламни брошури и прочетени списания. А и самите пластмасови опаковки, които изхвърляме почти всеки ден, не носят никаква полза на околната среда.

Учените са изчислили, че към 2100 година човечеството всеки ден ще изхвърля около 100 милиона тона отпадъци по цял свят. Това е три пъти повече, отколкото сега.

В доклада си учените отбелязват, че само по себе си количеството произвеждан боклук не е най-голямата беда за човечеството и планетата. Боклукът може да се изгаря и преработва, да се строят нови погреби и да се прилагат други методи, които ще позволят да се справим с този проблем.

По-голямо притеснение за еколозите е фактът, че увеличението на произвеждания боклук съпътства увеличаването на парниковите газове, увеличаването на концентрацията на азота и пластмасовите частици в Световния океан (това влияе на качеството на храната, която употребяваме).

Изследователите настояват, че техните цифри не са окончателни – ние можем както да влошим, така и да подобрим ситуацията.

Още миналата година програмата по преработка на отпадъците в електричество и енергия за отопление в Швеция е набрала такива обороти, че към сметищата на страната се изпращат само 4% от боклука (средно из Европа този процент е 38). Останалото или се преработва, или се изпраща в пещите.

В специалните заводи отпадъците се изгарят, от което се загрява вода, която затопля жилищните и административните сгради (така се осигуряват 20% от централното отопление). Освен това част от получаваната енергия се използва за изработване на електричество, което захранва около една четвърт от домакинствата.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1508 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Boiko Borisov

2013.11.11 | 23:19

1
As si mislih, 4e 6te bydat 12 miliona :D

Добави коментар

Водещи новини