Най-старото дърво в София е на 650 години

  • 15 август 2011 16:12

  • 4243
  • 0
Най-старото дърво в София е на 650 години
©

На възраст над 650 години е най-старото вековно дърво на територията на Столична община, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите – София. Дървото е черница и се намира на ул. „Искър” в София.

Регионалната инспекция по околната среда и водите – София вписва в регистър обявените вековни дървета на територията на Столична община и Софийска област и отговаря за воденето на процедури по обявяване и заличаване на вековни дървета, съгласно изискванията на глава 5 „Опазване на вековни или забележителни дървета”от Закона за биологичното разнообразие.

Отделни вековни или забележителни дървета в или извън населените места се обявяват за защитени като се представя в РИОСВ – София скица на имота, в който попада дървото, както и заявление за обявяване на вековното дърво от името на собствениците на имота.
За територията на Столична община в регистъра са вписани 101 броя вековни дървета като в този брой са включени и седем заличени дървета.

Обявявани през годините са предимно вековни дървета от видовете летен дъб, цер, бряст, по рядко се срещат чинари, черница, бадем, софора и айлант – част от паркоустросйството на града.

Най–старата заповед, с която са обявени вековни дървета за Столична община, е от 1961 г. С нея са обявени 3 бряста в местността „Брестето” кв. Челопечене и дъб в с. Герман, Германски манастир.

Според данните в регистъра най-старото вековно дърво на територията на Столичната община е черница на възраст над 650 години на ул. „Искър” в София. Тя е обявена през 1969 г. По старост не отстъпва и 600-годишният летен дъб на ул. „Златен рог” в кв. „Лозенец”, обявен също през 1969 г. Петвековен е летният дъб в село Мърчаево (зад гробището), обявен през 1974 г. Първи според обиколката на ствола – над 4,1 м, са два вековни цера в местността „Манастирски ливади” край село Кокаляне.

Обявяват се за вековни и групи от по-голям брой дървета. За територията на София такива са: „Дъбовете на Славейков” в парка „Света гора” в кв. „Лозенец” – 28 броя, от които един е заличен; две групи, съответно от по седем и 11 бадема на бул. „Христо Михайлов” (старото име).

През месец юни 2011 г. със заповед на министъра на околната среда и водите е обявена група от седем броя дървета от вида Източен чинар (Platanus orientalis) намиращи се на пл. „Възраждане” – Градината, район „Възраждане”, по инициатива на район „Възраждане”. В РИОСВ-София е внесено предложение от район „Витоша” за стартиране на процедура по обявяване на вековно дърво – зимен дъб на ул. „Проф. Николай Державин” и ул. „Меча поляна” в района на Княжевска борова гора.

Последвайте канала на

4243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини