Проклятие пази паметника на Левски

  • 28 октомври 2013 08:13

  • 4575
  • 0
Проклятие пази паметника на Левски
©

Всякакви мистериозни случки и факти витаят около личността, тленните останки и паметника на един от най-почитаните българи - Апостола на свободата Васил Левски, пише в. "България Днес".

Само преди няколко дни стана ясно, че крадци тайно са започнали да разкостват монумента, който се намира в центъра на София. Според една от легендите паметникът му се пази от проклятие. Още през 1938 г. се твърди, че под него има Царичинска дупка, за каквато се копае и около Царичина, и именно тя го варди от недоброжелатели.

Полицията арестува младеж, докато краде орнамент от Паметника на Васил Левски в столицата. Той бил спипан да демонтира един от грифоните, пазители на Апостола, в петък вечерта. Общо 7 от 12-те лъва в основата на фенерите около паметника са изчезнали през последните 2 седмици.

Ще бъдат направени реплики на липсващите елементи и те ще бъдат възстановени. Планира се и увеличаване на камерите за видеонаблюдение на мястото.

Според старите софиянци, които живеят в сградите наоколо, паметникът може да бъде изнесен на части, без въобще някой да спре процеса. Те имат и друго вярване, че това няма да донесе нищо добро на този, който го направи. Причината е в разсекретени документи, които показват, че под паметника има Царичинска дупка по подобие на тази в Царичина. Именно тя влияе на всеки, който се опита да оскверни лобното място на Васил Левски.

Дупката също като тази в Царичина е прокопана от военните в търсене на човешки кости. Накрая е зазидана, без да е ясно както в открито отдолу. Разкопките продължават 3 години - от 1938 г. до 1941 г., като всичко е пазено в пълна тайна. Оказва се, че операцията се води отново от военните, които се водят от виденията на неизвестна жена.

По време на цялото копаене под паметника има най-различни мистериозни случки. Сред тях е и фактът, че техниката за копаене е чисто нова, но се чупи най-неочаквано и къртенето продължава на ръка. Целта на военните е да открият дали паметникът е костница или не.

Това води до поредната мистерия около Апостола, а именно - къде се намира гробът му.  От години историци, археолози, интелектуалци се опитват да разбулят тайната. Дори медиуми нееднократно изказват тези по този въпрос.

Приживе Вера Кочовска виждала, че последният дом на националния герой се пази от светци и ангели. Според Ванга пък, когато намерим последния дом на националния герой, "България ке тръгне нагоре в развитието си".

Според една хипотеза гробът на Левски може да е в църквата "Св. Петка". През 1956 г. църквата е трябвало да се събори, това гласяло разпореждане на Министерския съвет. Това не се случило, но започнало експресно проучване на храма. Именно тогава до олтара е открит тайнствен гроб номер 95. В него имало човешки останки, които лежали в близост и на едно ниво с основата на олтарния камък. Скелетът бил заснет, а после събран в един кашон и пренесен в Националния археологически музей. Веднага плъзнал слух, че това е Левски. Учените се разделили на два лагера по този въпрос. Изведнъж обаче костите и снимките им мистериозно изчезнали и това сложило край на споровете. И до днес не се знае чий е бил този гроб и къде са костите от него.



 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4575 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини