Слоновете разбират човешки "език"

  • 16 октомври 2013 13:58

  • 1782
  • 0
Слоновете разбират човешки "език"
©

Слоновете разбират хората по начин, невъзможен за повечето други животни, е установило изследване на психолози и неврофизиолози от британския университет „Сейнт Ендрюс".

Африканските гиганти са единствените животни, които разбират човешкия жест „посочване" веднага щом го видят, без да бъдат специално обучавани какво значи. Те самите правят посочващи движения с хоботите си, особено ако са надушили хищник. Така насочват вниманието на останалите от стадото към посоката, от която ги дебне опасност, пише "Списание Осем".

Според ръководителката на изследването Ана Смет жестът, с който се оказва посока или предмет, не е присъщ само на човека, а се е появил като способност и начин на комуникация сред животни, много отдалечени от приматите.

Хората и слоновете си приличат по това, че живеят в общности със сложни социални връзки и подкрепата, съпричастието и взаимопомощта са от съществено значение за оцеляването. Изследователите смятат, че разпознаването на жеста за указване на посоката и следването на тази посока, в която се движат всички от стадото, е форма на адаптация, която гарантира безопасността.

Хората умеят да посочват от съвсем ранна детска възраст и го правят, когато искат другите да насочат поглед към някого или нещо. Но с посочването моментално се привлича внимание, което е и начин за контрол.

Дори нашите най-близки родственици – големите човекоподобни маймуни, обикновено не разгадават жеста „посочване", ако видят да го прави човек. Но това с лекота се удава на кучетата, които живеят с хората от хилядолетия. Това обаче се случва след целенасочено обучение.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1782 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини