Кръвен тест разкрива пола на бебето в начало на бременността

  • 13 август 2011 09:40

  • 5393
  • 0
Кръвен тест разкрива пола на бебето в начало на бременността
© интернет

Изследването ще е особено полезно за родители, в чиито семейства има генетични заболявания свързани с пола, като например хемофилия.

Тъй като подобни наследствени рискове засягат почти винаги момчетата, ако родителите разберат че бебето им е момиче, те могат да си спестят рискови диагностични процедури от типа на амниоцентезата (вземане на проба от околоплодната), които носят малка опасност от спонтанен аборт.

Други изследователи обаче са притеснени за етичния аспект на изследването. Според тях то може да доведе до прекратяване на бременности, при които бебето не е с желания от родителите пол. "Полът не е болест," напомня д-р Мери Росър, акушер-гинеколог от медицинския център "Монтефиоре" в Ню Йорк.

Тестът открива малки частици от мъжката хромозома в кръвта на майката. Те могат да означават, че бебето, което тя носи, е момче. Някои европейски болници вече използват метода, който се нарича безклетъчно фетално ДНК. Той обаче все още не е на разположение на американските лекари.

Резултатите в Англия показват, че много жени, които са го използвали, се отказват от инвазивните тестове в по-късните етапи на бременността. Това са процудери, при които лекарите изтеглят малко количество от околоплодната течност или вземат проба от плацентата. Между една на 100 и една на 600 бременни получават спонтанен аборт вследствие на тези процедури.

Прегледът с ултразвук в края на третия месец обаче не винаги може да покаже пола на бебето достатъчно добре. За разлика от него новият кръвен тест дава надеждни резултати още в седмата седмица от бременността. Загрижени за етичните измерения лекари обаче смятат, че новото изследване трябва да е достъпно единствено за семейства с риск от генетични заболявания.

Последвайте канала на

5393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини