Половината от интелекта си дължим на родителите си

  • 10 август 2011 19:39

  • 1255
  • 0
Половината от интелекта си дължим на родителите си
© Интернет

Британско изследване, цитирано от в. "Дейли мейл" установи, че почти половината от интелекта дължим на родителите си. Той е закодиран по рождение в нашите гени. Колкото и да е важно образованието и обучението през жизнения ни път, то само отчасти формира интелектуалните ни способности.

Около 40 на сто в тъй-наречения "кристализиран тип интелигентност", тоест способността ни да придобиваме знания и умения, е запечатана чрез нашето ДНК. А способността ни за абстрактно мислене под напрежение е управлявана от генетиката в още по-голяма степен - 51 на сто.

Ръководителят на изследването Иън Диъри от Единбургския университет е достигнал до тези изводи, след като е изследвал кръвта на над 3 500 души от Англия и Шотландия чрез проследяване на около половин милион генетични маркери - слабите изменения в тяхното ДНК. Проучването е станало възможно благодарение на нов метод за генетичен анализ. То показва, че разликите в човешкия интелект се дължат на генетични вариации.

Диъри предупреди, че хората с посредствено интелектуално наследство не трябва да се чувстват обречени, тъй като с повече усърдие може отчасти да се навакса слабият интелектуален багаж, получен в наследство.

Последвайте канала на

БТА
1255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини