Съзнанието може да се обърка на кое тяло принадлежи

  • 02 септември 2013 09:48

  • 2713
  • 0
Съзнанието може да се обърка на кое тяло принадлежи
©

Можете ли да си представите да объркате тялото си с нечие друго? Това не е идея за научнофантастичен филм. Човешкото съзнание може да бъде подлъгано да възприеме външен обект като част от тялото, доказва проучване, което предстои да бъде публикувано в сп. Psychological Science.

Този вид илюзия може да се постигне чрез предоставяне на смесена информация от образ и допир например, определящи начина, по който възприемаме себе си, пише "Списание Осем".

„Важността на вътрешните органи за нашето самосъзнание е установена преди повече от десетилетие. Ново е откритието, че тези вътрешни сигнали са равностойни на сигналите от очите", казва ръководителят на изследователския екип Олав Бланк. Възможно ли е визуално представяне на сърцето (вътрешен орган) да промени възприятията ни за самите нас? Изглежда отговорът е положителен.

Учените са провели експеримент, при който човек е свързан с електрокартограмни сензори за наблюдение на сърдечната честота. През това време му се прожектира филм в реално време, в който изглежда сякаш негов двойник е два метра пред него. Ярък силует се проектира върху образа. Той мига ту в синхрон с пулса, ту не. В експеримента са участвали седемнадесет души и всички те усетили силно припознаване на виртуалното тяло като свое, когато мигащият силует бил в синхрон с пулса им.

„Виждайки визуализация на собственото си сърце върху виртуален обект, човекът започва да го чувства като своето тяло", разказва Джейн Аспел от екипа и пояснява, че това преживяване кара хората да се чувстват сякаш се намират извън телата си, близо до виртуалното тяло, което наблюдават. Това е първото проучване, което показва, че визуални сигнали, имитиращи действието на вътрешен орган, могат да променят усещането на човек за самия себе си.

"Това откритие би било особено полезно за хора с разстройства от типа на анорексията. Страдащите от анорексия са отдалечени от собствените си тела. Те виждат себе си по-дебели, отколкото са. Мозъкът им не възприема информация за промените, настъпили в тялото, а съхранява спомена за предишното му състояние. Проучването показа, че "излизането" от собственото тяло помага да се свържем със себе си и да видим настоящото състояние на организма си. Тоест, може да ни даде ясна представа за това как изглеждаме в действителност", обяснява Джейн Аспел, която се е фокусирала върху здравните аспекти на изследването.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2713 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини