Отделено пипало на октопод реагира на болка

  • 29 август 2013 20:31

  • 5894
  • 1
Отделено пипало на октопод реагира на болка
©

Ново доказателство, че интелигентността на октоподите е различна от всичко, което сме виждали - отделено от тялото пипало на морския звяр продължава да реагира на болка и да стои нащрек дълго след като вече не е част от октопода, пише сп. "Обекти", позовавайки се на io9.

Това показват резултатите от ново изследване на морската биоложка Катерин Хърмион, публикувано в журнала Scientific American.

Тя е категорична, че не става въпрос за спазми след смъртта, а за осъзнато движение. Пипалата добре разбират заобикалящата ги среда и реагират на опасност. До този резултат биоложката стига след експерименти с пипалата на 10 октопода.

След като биват отрязани, пипалата се държат в студена морска вода, за да се симулира естествената им среда. После започват експериментите - при ощипване те веднага реагират и се свиват, а поливане с киселина предизвиква подобна защитна реакция. При поднасяне на съд с киселина близо до пипалото мускулчетата му ясно се свиват и сякаш се опитват да се отдръпнат.

"Резултатите показват, че пипалата са способни на рефлексни движения без да имат команди от мозъка", коментира Хърмион. Според нея едно от обясненията е, че октоподите нямат мозъци като човешкия, а интелигентността им е разпределена по цялото им тяло. Тяхната нервна система се състои от повече от 500 милиона неврона, много от които се намират именно в пипалата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5894 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
*

2013.09.01 | 12:05

1
Нормално е да се получи такава реакция, при положение, че мозъкът на октопода е с един централен дял в главата и осем по-малки дяла - по един в основата на всяко пипало. Т.е. всяко пипало си е с мозък, който се координира с останалите, чрез централния.

Добави коментар

Водещи новини