Депресираме се, защото сме умни!

  • 15 август 2013 19:02

  • 3872
  • 5
Депресираме се, защото сме умни!
©

Хората, които са "прекалено умни" за заеманата длъжност, имат по-висок риск да развият психически заболявания. А повечето от тях страдат от депресии.

До този извод са стигнали учените от университета в белгийския гр. Гент. В хода на изследвания специалистите наблюдавали почти 17 000 души на възраст от 25 до 61 години. Ръководителят на екипа проф. Пет Браке твърди, че тези, при които образованието е "прекалено много" за тяхната работа, се намират под реална опасност да заболеят ментално, пише inews.bg.

"Смятаме, че това се случва, защото работата им не ги стимулира да научават нещо ново. Освен това те принципно се оказват в сложно положение вътре в колектива. Поради знанията си те не са склонни да разчитат на другите, не чакат подкрепа отникъде. И това също може да доведе до проблеми", отбелязва Браке.

Професорът твърди, че ако в страната съществува голям дефицит на работни места за високообразовани хора, може да заболее цялото общество. Според Браке няма нищо лошо в това да заемаш по-ниска длъжност в началото на своята кариера. Главното е да виждаш възможности за растеж, тогава нищо не застрашава психиката ти.

Наскоро учените забелязаха също, че хората с по-високо ниво на интелект по-често стават алкохолици. Ако се оценява обемът на употреба на спиртни напитки за една вечер, хората с развит интелект обикновено изпиват повече от останалите. Защо обаче се получава така, специалистите още не са разбрали.

Някои изследователи смятат това за страничен ефект на еволюцията. Те твърдят, че възприемчивостта на човешкия мозък към различни нарушения и външни дразнители расте заедно със способността да се усвояват големи обеми информация.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3872 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.08.17 | 18:41

1
Аз къвто съм темерут, ше зема са извъда гений, бах мааму.
Барабар Петко със мъжете !

2013.10.17 | 10:37

5
Със тоя беден речник и със тоя селски кракопис няма опасност до живот да се депресираш тъпчи се със салата и мезета и се наливай със винце и не натискай за нещо което не ти е присъщо !
Иди и виж

2013.08.18 | 19:11

2
Значи по нашите села 60% са алкохолици. Тоест сме пълни със супер непризнати интелекти, но самите те не предполагат, защото не могат да четат.

2013.08.19 | 09:54

4
това, че даден човек не може да чете и не разбира от компютри не значи, че няма интелект и е глупав! по твоята логика, всички които могат да четат са със супер интелект??

2013.08.18 | 21:56

3
Хах, колко комерсиален и плитък анализ. Да, хората се депресират, защото са умни, но това няма нищо общо с работата им, тя е само следствие. Депресират се, защото осъзнават колко зла и абсурдна е системата; и също така колко зли и глупави са хората около тях. Работата е само един от милионите проблеми. И човек за да е щастлив наистина трябва да е или глупав, или егоист, но най-често и 2-те.

Добави коментар

Водещи новини