Неандерталците са имали усет към мода

  • 13 август 2013 17:32

  • 1493
  • 0
Неандерталците са имали усет към мода
©

Археолози във Франция откриха инструменти, с които неандерталците са обработвали кожа. Те са изработени от високо качество и се отличават незначително от съвременните си аналози, посочват учените.

Експертите са открили пластинка от кост, която е служела за изравняване и полиране на кожата. Точно същият „инструмент" се използва и днес при изработката на кожени изделия, струващи няколко хиляди долара.

Интересното е, че в древността хората са осъзнавали, че той трябва да бъде гъвкав и именно за това за изработката му е използвана кост, а не камък.

Според Мари Сореси, професор от Лайденския университет и член на изследователския екип, неандерталците умишлено са използвали свойствата на определен материал.

Това доказва, че нивото на интелектуалното им развитие е било доста високо. Това пък от своя страна означава, че изчезването на неандерталците очевидно не е свързано с културна и техническа деградация.

Подобни оръдия на труда по-рано са били свързани само с кроманьонците. Направеното във Франция откритие показва, че неандерталците са ги изобретил много по-рано.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини