Подмина ни нов опасен астероид

  • 06 август 2013 19:46

  • 2416
  • 1
Подмина ни нов опасен астероид
©

Нов опасен астероид ни е подминал в нощта на 4 срещу 5 август 2013 година. За тялото беше алармирано от Центъра за малки тела в Слънчевата Система (Харвард, САЩ) едва вчера вечерта, когато то се движеше с много голяма скорост, а позицията му на небето не беше уточнена.

Това се казва в съобщение разпространено до медиите от „Звездно общество-А79” и Университетския център по космически изследвания и технологии. Астероида е бил открит вчера малко след 2 ч. българско време от испански астрономи и все още не е официално обозначен, а носи единствено името дадено от откривателите си - 384В993. Снощи учени от обсерватория „Звездно Общество” А79 безуспешно търсиха астероида на площ от 5 квадратни градуса повече от два часа, което е малко за астрономическите стандарти в тази област, но те не разполагат с нужната техника за сканиране на по-големи части от небето. Тялото е било засечено едва днес сутринта от откривателите си, а в последствие и потвърдено и от други обсерватории по света. Разликата между първоначално предсказаната и действителна позиция на небето се оказа, че е била над 10 градуса, което се равнява на около 20 видими лунни диаметъра, разкриват учените.

На базата на тази данни българските астрономи са изчислили, че астероида ни е подминал на разстояние от 372 818 км., което е по-близко от Луната, в 5 ч. 19 м. на 5 август. Тялото с размери от около 70 метра се е движило от южното небе, където не са разположени достатъчно телескопи за прихващане на опасни астероиди и е било видимо от нашите ширини едва по време на откритието му. По първоначални данни астероида обикаля Земята с период от 533 дена.

Тази нощ от „Звездно Общество” А79 и други обсерватории по света ще бъдат проведени наблюдения на астероида за да може орбитата му да бъде определена много по-точно, оповестена официално и от там НАСА да пресметне дали той представлява заплаха за Земята при следващи сближения. През последните дни нашите астрономи са участвали в потвърждаването и определянето на орбитите на още 3 близко-земни астероиди.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.08.31 | 05:10

1
жалко че на подмина хубаво е да се пречисти малко Света

Добави коментар

Водещи новини